U trendu

Rim ojačao pravo države da interveniše u privatnom sektoru

RIM – Italija je pojačala svoju tzv. „zlatnu moć“, diskreciono pravo države da ima konačnu reč povodom odluka kompanija iz privatnog sektora koje posluju u strateški važnim industrijama, javlja Rojters pozivajući se na neimenovane izvore u italijanskoj vladi.

U četvrtak uveče, vlada je donela hitnu zakonsku uredbu kako bi ojačala svoje postojeće pravo da interveniše u privatnom sektoru u cilju odbrane nacionalne bezbednosti i drugih nacionalnih interesa.

Britanska agencija navodi da je država povećala svoje nadležnosti nad privatnim sektorom delimično zbog zabrinutosti oko mogućeg učešća kineskih firmi Huavej Tehnolodžiz i ZTE u razvoju 5G mreže, ali dodaje da se u uredbi ne pominje ime bilo koje kompanije.

Rojters napominje, međutim, da su Sjedinjene Države lobirale u Italiji i kod drugih evropskih saveznika da izbegavaju opremu Huaveja i da budno drže pod nadzorom ZTE, tvrdeći da bi ti dobavljači mogli da predstavljaju bezbednosni rizik. Obe kompanije su snažno negirale svaki takav rizik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.