U trendu

Rio Tinto i Posco potpisali Memorandum o razumevanju

Kompanija Rio Tinto i Posco, najveći proizvodjač čelika u Južnoj Koreji, potpisali su Memorandum o razumevanju u cilju istraživanja, razvoja i primene tehnologije za prelazak na lanac vrednosti čelika sa niskim emisijama ugljenika, saopšteno je danas.

Cilj partnerstva je da se istraži niz tehnologija za dekarbonizaciju širom lanca vrednosti čelika, od eksploatacije rude gvoždja do proizvodnje čelika, uključujući integraciju tehnologije za obradu rude gvoždja kompanije Rio Tinto i tehnologiju proizvodnje čelika kompanije Posco.

„Uspostavljeno partnerstvo ističe posvećenost kompanije Rio Tinto saradnji sa klijentima u istraživanju mogućnosti dekarbonizacije čelika i ulaganja u tehnologije koje mogu doprineti smanjenju koeficijenta emisija ugljenika za najmanje 30 odsto do 2030. godine, kao i istraživanju načina za karbonski neutralnu proizvodnju čelika do 2050. godine“, navodi se u saoptšenju Rio Tinta.

Namera obe kompanije je da zajedničkim radom postignu nultu neto emisiju ugljenika do 2050. godine.

Kao jedna od vodećih kompanija u Južnoj Koreji, strategija kompanije Posco za smanjenje emisije će igrati važnu ulogu u postizanju nedavno predstavljene ambicije te zemlje da postigne ugljeničnu neutralnost do 2050. godine, ističe se u saopštenju.

„Naše partnerstvo sa kompanijom Posco demonstrira uzajamnu posvećenost zajedničkom radu na identifikovanju načina za redukovanje emisija širom celog procesa proizvodnje čelika. Ovaj sporazum nadopunjuje partnerstva kompanije Rio Tinto sa drugim klijentima dok se industrija fokusira na razvijanje tehnologija za prelazak na ekonomiju niskih emisija ugljenika“, rekao je komercijalni direktor kompanije Rio Tinto, Alf Barios.

Rukovodilac poslovne jedinice za prozvodnju čelika kompanije Posco Hag-Dong Kim je izjavio da je borba protiv klimatskih promena ključna u postizanju održivog razvoja za bolju budućnost.

Kompanija Rio Tinto je navela da prihvata realnost klimatskih promena i da duže od dve decenije radi na smanjenju emisija ugljen-dioksida i ostalih gasova baziranih na ugljeniku.

Posco je vodeća svetska kompanija za proizvodnju čelika i ima dve čeličane u Pohangu i Gvangjangu u Južnoj Koreji. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.