U trendu

Rio Tinto investira u InoBat, za baterije litijum iz Jadra

BEOGRAD/VOĐERADA – Projekat „Jadar“ ima potencijal da se pozicionira kao najveći izvor litijuma u Evropi u narednih najmanje 15 godina, izjavila je danas direktorka sektora za proizvodnju materijala za baterije u kompaniji „Rio Tinto“, Marni Finlajson, povodom ulaganja te kompanije u kompaniju InoBat Auto u Slovačkoj.

„Rio Tinto“ navodi da ulaganjem u ovu evropsku kompaniju za razvoj tehnologije i proizvodnje baterija iskazuje podršku razvoju ekosistema za proizvodnju baterija u Evropi.

Navodi se da će ulaganje doprineti završetku izgradnje Centra za istraživanje i razvoj InoBat-a i pilot linije za proizvodnju baterija u mestu Vođeradi u Slovačkoj

Rio Tinto navodi da je projekat „Jadar“ vredan 2,4 milijarde dolara i jedan je od najvećih razvojnih grinfild projekata litijuma, pod uslovom da budu ishodovana sva relevantna odobrenja, dozvole i licence.

Dodaju da „Jadar“ ima potencijal da proizvodi godišnje oko 58.000 tona litijum karbonata za izradu baterija i pozicionira se kao najveći izvor litijuma u Evropi u narednih najmanje 15 godina.

Direktorka sektora za proizvodnju materijala za baterije u kompaniji Rio Tinto, Marni Finlajson izrazila je zadovoljstvo što će se zahvaljujući investiciji Rio Tinta partnerstvo sa InoBatom produbiti, a posebnu korist očekuje od sektora za proizvodnju materijala za baterije.

„Projekat ‘Jadar’ nalazi se na pragu evropskog tržišta električnih vozila. Imajući u vidu da ‘Jadar’ ima potencijal da proizvodi litijum dovoljan za oko milion baterija za električna vozila godišnje u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, verujemo da će ‘Jadar’ biti ključni dobavljač baterija za evropsko tržište“, rekla je ona a navodi „Rio Tinto“.

Investicijom u InoBat stvara se nada, navela je ona, da se određena količina baterija proizvodi u Srbiji.

Ulaganje „Rio Tinta“ u InoBat doprineće završetku izgradnje Centra za istraživanje i razvoj te kompanije i pilot linije za proizvodnju baterija u mestu Vođeradi, u Slovačkoj.

Investicija je usledila nakon potpisanog Memoranduma o saradnji iz maja ove godine, koji je demonstrirao nameru obe kompanije da zajedno rade na uspostavljanju cirkularnog lanca proizvodnje baterija za električna vozila u Srbiji.

InoBat je evropski proizvođač baterija koji ima postrojenje za istraživanje i razvoj baterija i pilot fabriku u Slovačkoj i aktivno priprema planove za izgradnju nekoliko fabrika baterija („gigafactory“), uključujući i fabriku u Srbiji.

Izvršni direktor kompanije InoBat Auto Marjan Boček izjavio je da se kroz unapređenje partnerstva sa „Rio Tintom“ podržava nastojanje Evrope da uspostavi tehnološku nezavisnost.

„Rame uz rame sa kompanijom ‘Rio Tinto’, nastavićemo dalji razvoj naših proizvodnih kapaciteta i blisko ćemo sarađivati na razvoju ekosistema za baterije, u čijem centru će biti zajednički napori za opštu dekarbonizaciju“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.