U trendu

Rio Tinto: Prerada jadarita biće primer najbolje prakse

BEOGRAD – U cilju nastavka dijaloga sa zainteresovanim stranama i predstavljanja svih detalja projekta Jadar, posebno onih koji izazivaju zabrinutost kod građana, Rio Sava Exploration, ćerka firma kompanije Rio Tinto koja razvija ovaj projekat, održala je četvrti po redu Otvoreni sastanak sa predstavnicima nevladinog sektora i šire javnosti, saopštila je ova kompanija.

U saopštenju se navodi da su nakon sastanaka održanih u aprilu, junu i julu sa više od 200 učesnika, predstavnici kompanije Rio Sava, zajedno sa ekspertima naučnih institucija uključenih u projekat, detaljno predstavili tehnologiju prerade ruda u okviru kompanije Rio Tinto, tehnologiju prerade jadarita na projektu Jadar, ali i lanac dodatnih vrednosti projekta u pogledu finalnog proizvoda i benefita za Srbiju.
Sastanku je onlajn prisustvovalo više od 70 učesnika i oni su imali priliku da u direktnom razgovoru sa predstavnicima kompanije Rio Sava dobiju odgovore na sva pitanja u vezi sa projektom Jadar.
„Metoda prerade jadarita rezultat je višegodišnjeg rada naše kompanije i ona će se odvijati u modernom postrojenju, sa inovativnom i održivom procesnom tehnologijom, koja je ekološki prihvatljiva i značajno naprednija od ranije korišćenih“, istakla je direktorka Rio Sava Exploration Vesna Prodanović.
Dodala je da je planirano da projekat Jadar bude primer najbolje tehnologije za preradu rude koja ispunjava tri, za nas najvažnija principa, da bude tehnološi održiva, ekološki prihvatljiva i ekonomski isplativa.
„Projekat Jadar predstavlja integrisani proces unutar koga se celokupna prerada obavlja na jednom mestu što je ekonomski i ekološki najisplativije. Time Rio Tinto zadržava vrednosni lanac u Srbiji, proizvodeći ovde finalni proizvod kome nije potrebna dalja prerada“ zaključila je Vesna Prodanović.
Ocenila je da projekat Jadar na taj način obezbeđuje konkurentnost ovog proizvoda na svetskom tržištu i mapiranje Srbije kao ključne zemlje u procesu tranzicije ka zelenim izvorima energije.
Projekat „Jadar“, kao jedna od vodećih grinfild investicija u Srbiji razumljivo izaziva veliku pažnju javnosti, nevladinih organizacija i posebno lokalnog stanovništva, navodi se u saopštenju.
Ističe se da su serije otvorenih sastanaka važan segment otvorenog dijaloga i saradnje na bazi tačnih, relevantnih i transparentnih informacija te da će Rio Sava i u budućnosti nastaviti da aktivno sluša potrebe svih zainteresovanih strana u vezi sa razvojem projekta Jadar.
Tome u prilog govori i činjenica da je sledeći otvoreni sastanak zakazan već za septembar, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.