U trendu

Rističević: Da li su uvozne takse na mleko dogovorene sa EU

BEOGRAD – Predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije Marijan Rističević ocenio je danas da uvozne takse na uvoz mleka i mlečnih proizvoda neće biti od posebne koristi i da postoji mogućnost da EU zbog te mere kazni Srbiju, a ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je da će se pratiti sprovođenje ove mere i u skladu sa tim reagovati.

Rističević je na sednici odbora pitao i da li su ove mere „ispregovarane sa EU“, pošto, kako kaže, postoji mogućnost da dobijemo opomenu ako se oni ne budu složili sa donetim merama.

„Bolje da nismo uveli prelevman od 30 dinara na kačkavalj nego što smo uveli. Rizikujete da budemo kažnjeni od EU. Šta će se desiti sa našim voćem i povrćem ukoliko oni procene da mi izigravamo Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju (S SP) i da smo uveli prelevmane bez njihove dozvole“, rekao je Rističević.

Tanasković je odgovorila da je Vlada donelu tu odluku na predlog Ministarstva poljoprivrede, da su razgovarali sa EU, te da će, kako kaže, svakako pratiti kako će se odvijati situacija sa tom merom.

Vlada Srbije je usvojila odluku koja se odnosi na uvođenje prelevmana (uvozne takse) od 15 dinara po litri mleka i za kačkavalj od 30 dinara po kilogramu, koja se od danas primenjuje, izjavila je ranije danas ministarka poljoprivrede.

Ona je rekla da se prelevmani uvode na uvoz mleka i mlečnih proizvoda kako bi se domaći proizvođaci zaštitili od prekomernog uvoza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar