U trendu

Roba iz SR lakše u EU, razlog više za priliv novih investicij

BEOGRAD – Odluka EU da pravila o poreklu robe koja se uvozi na to tržište iz Srbije budu fleksibilnija puno će značiti našim proizvođačima i izvoznicima, kao i postojećim i potencijalnim investitorima biće još jedan argument da ulažu u Srbiju, rekao
je danas u izjavi za Tanjug ministar trgovine Rasim Ljajić.

„Svima onima koji izvoze iz Srbije, ova uslovno rečeno tehnička stvar, znači puno. Ona pojednostavljeno rečeno znači olakšan način dokazivanja porekla proizvoda kod izvoza u EU kao uslov za dobijanje preferencijalnog statusa, to jest oslobađanje od carina“, rekao je on.

Kako je objasnio, da bi proizvod mogao da se izvozi po preferencijalnim uslovima u zemlju sa kojoj imamo potpisan sporazum o slobodnoj trgovini taj proizvod mora da dokaže svoje domaće poreklo, što je zahtevan kriterijum.

Novom olakšanom procedurom za dokazivanje se predviđa „puna kumulacija“ koja znači da kao proizvođač možete da uvezete neku sirovinu ili komponentu iz Severne Makedonije, Crne Gore, BiH, da proizvodite finalni proizvod u Srbiji, a da vam sve komponente iz uvoza ulaze u kalkulaciju dokazivanja proizvoda domaćeg porekla“, rekao je Ljajić.

Ovo je posebno značajno za razvoj regionalnih lanaca snabdevanja i dalju ekonomsku integraciju Zapadnog Balkana kako unutar regiona, tako i sa EU.

Još jedna važna izmena se odnosi na povećanje procenta onog dela proizvoda za koji neće morati da se dokazuje poreklo sa postojećih 10 na 15 posto.

„Ova inicijativa Evropske komisije će biti jasan signal investitorima da će ono što proizvedu u Srbiji moći lakše i konkurentnije da izvezu na veliko tržište EU“, rekao je Ljajić Tanjugu.

EU je navela da će izmenjena pravila o poreklu u preferencijalnim trgovinskim sporazumima olakšati trgovinu sa 20 trgovinskih partnera među kojima je i Srbija.

Naveli su da će pravila biti fleksibilnija i pogodnija za poslovanje u cilju bržeg oporavka ekonomija od posledica COVID-a i promocija regionalne saradnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.