U trendu

Rojters: EU sankcije za Sberbanku i oligarha Andreja Kozicina

BRISEL – Evropska unija je spremna da doda najveću rusku Sberbanku i ruskog milijardera Andreja Kozicina na listu sankcionisanih pojedinaca i kompanija, zbog toga što podržavaju invaziju Moskve na Ukrajinu, prenosi Rojters, prema nacrtu dokumenta u koji je imao uvid.

Dodavanje Sberbanke na crnu listu zamrznulo bi njenu imovinu na Zapadu i potpuno sprečilo transakcije, sa izuzetkom finansijskih operacija za trgovinu hranom i đubrivom, saopštio je zvaničnik EU za britansku agenciju.

Najveći ruski zajmodavac je već isključen iz SVIFT bankarskog sistema što ozbiljno ometa sposobnost banke da obavlja svoje poslove, prenosi Rojters.

Generalni direktor Uralske rudarske i metalurške kompanije (UMMC) Andrej Kozicin dodat je na crnu listu jer se smatra da je kao vodeći ruski biznismen „povezan sa ekonomskim sektorima koji obezbeđuju značajan izvor prihoda vladi“, navodi se u dokumentu.

Na novom spisku sankcionisanih, od 48 zvaničnika i devet subjekata ,koji je pripremila Evropska služba za spoljne poslova (EEAS), nalaze se i lideri ruskog motociklističkog kluba „Noćni vukovi“, glumci, političari, zamenik direktora ruske službe bezbednosti, članovi porodica sankcionisanih oligarha i vojna lica, navodi Rojters.

Ta mera, za koju se očekuje da će biti usvojena u sredu, dovela bi do broja od ukupno 1.229 pojedinaca koje je EU sankcionisala tokom ruskog rata u Ukrajini, uz 110 kompanija koliko bi se nakon toga našlo na crnoj listi, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.