Rojters: Kineska spoljna trgovina stabilna tokom 2021.

Očekuje se da će se spoljna trgovina Kine, koja se pokazala kao iznenadjujuća tokom 2020. godine usred globalne recesije izazvane pandemijom, dodatno stabilizovati u 2021. godini, naveo je Rojters u analizi.

Citirajući nekoliko ekonomskih stručnjaka, britanska novinska agencija je u svom internetskom izdanju na kineskom jeziku prognozirala da će spoljna trgovina Kine nastaviti da se stabilizuje zahvaljujući brzom oporavku od kovida 19, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Kineska spoljna trgovina snosi obavezu da popuni prazninu u globalnim industrijskim lancima, naveo je Rojters, potvrdjujući ključnu poziciju azijske ekonomije u globalnom ekonomskom oporavku.

Spoljnotrgovinska razmena Kine u prvih 11 meseci 2020. godine iznosila je 29,04 biliona juana (oko 4,45 biliona američkih dolara), što je za 1,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Generalne uprave carina Kine.

Perspektiva za ukupnu spoljnu trgovinu Kine je oprezno optimistična, pod uslovom da epidemija ostane pod kontrolom tokom 2021. godine, rekao je za Rojters Bai Ming, zamenik direktora Instituta za istraživanje medjunarodnog tržišta pri Ministarstvu trgovine Kine.

Globalno gledano, pozicija Kine u globalnom industrijskom lancu verovatno će se podizati kao „prva koja je prošla kroz globalni ‘stres’ test pandemije kovid-19“, rekao je Sing Zićijang, glavni ekonomista kompanije Morgan Stenli Čajna.

Kineski izvozni zamah biće učvršćen blagim rastom ukupne potražnje širom sveta, a delom i zbog stimulativne fiskalne i monetarne politike kao i unutaršnjeg samooporavka svetske ekonomije, rekao je za Rojters Vu Ge, glavni ekonomista kompanije za obveznice, Čangdjijang Sekjuritiz.

On je predvideo rast kineskog izvoza u prvoj polovini 2021. godine i ukupne bolje spoljnotrgovinske performanse tokom 2021. godine, u odnosu na prošlu godinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.