U trendu

Rojters: Turska i VW blizu dogovora o izgradnji fabrike

ANKARA – Turska je sve sigurnija da će nemački proizvođač automobila Folksvagen (VW) izgraditi proizvodni pogon u toj zemlji, nakon „izuzetno pozitivnog“ ovonedeljnog sastanka između jednog visokog zvaničnika kompanije i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, javlja agencija Rojters pozivajući se na tri neimenovana turska izvora.

Britanska agencija je prošle nedelje javila da su dve strane razgovarale o turskom poreskom režimu za automobile kako bi zaključile investiciju u vrednosti od milijardu evra.

Kompanija Folksvagen, koja je, kako navodi Rojters, uzimala i Bugarsku u razmatranje za svoju investiciju, još uvek nije objavila konačnu odluku, ali neimenovani izvori tvrde da VW pozitivno gleda na investiranje u Tursku.

Erdogan i visoki zvaničnik VV-a razrešili su većinu problema tokom sastanka ove nedelje, rekao je jedan neimenovani turski izvor upoznat sa situacijom.

Izvor iz Folksvagena navodi da se Erdogan ove nedelje sastao sa izvršnim direktorom VW-a Herbertom Disom.

„Ranije je bilo nekih manjih sitnica koje su kočile dogovor, poput poreskih olakšica na automobile koji će se prodavati. Na sastanku je postignut skoro potpun dogovor“, rekao je turski izvor.

„Ako ne bude problema u poslednjem trenutku, investicija će biti realizovana u Turskoj“, dodaje isti izvor.

Visoki turski porezi na veće automobile ograničavaju većinu kupaca i lokalnih proizvođaca na vozila sa slabijom kubikažom.

Isti neimenovani izvor je rekao da Turska pokušava da nađe formulu koja bi se bavila problemima Folksvagena, a da postojeće proizvođače automobila ne dovede u nepovoljan položaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.