U trendu

Rojters: Verovatno bez zajedničkog saopštenja G20 na Baliju

DŽAKARTA – Indonezija je danas pozvala finansijske zvaničnike Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija, da ostanu fokusirani na svoje ciljeve u vezi globalnog ekonomskog oporavka, a Rojters saznaje da će se dvodnevni ministarski sastanak G20 na Baliju verovatno završiti bez zvaničnog saopštenja zbog podela članica vezano za ruski rat u Ukrajini.

Očekuje se da će indonežanska ministarka finansija Šri Muljani Indravati, koja vodi ovaj sastanak, umesto toga izdati saopštenje predsedavajućeg, u kojem će sumirati događaje sa skupa, izjavila su britanskoj agenciji dva izvora upoznata sa ovim pitanjem.

Visoki zapadni zvaničnici, uključujući američku ministarku finansija Dženet Jelen i kanadsku ministarku finansija Kristiju Frilend, osudili su u petak rusku agresiju i kritikovali ruske zvaničnike zbog ogromnih ekonomskih posledica rata.

Ministar finansija Ukrajine Sergej Marčenko, koji se virtuelno obratio na sastanku, pozvao je na „strože ciljane sankcije“ Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Ono što Kremlj naziva „specijalnom vojnom operacijom“ stavio je u drugi plan redovne teme na nedavnim sastancima G20, uključujući i prošlonedeljni skup ministara spoljnih poslova, prenosi Rojters.

„Kapacitet Grupe 20 da deluje i komunicira veoma je ometan ratom u Ukrajini, za koji je jedna od članica G20 u potpunosti odgovorna“, rekao je izvor iz francuskog ministarstva finansija.

Grupa 20 danas bi trebalo da razgovara o finansijskoj stabilnosti nakon pandemije, kripto-aktivi i finansijskim rizicima povezanim sa klimom, između ostalih tema, navodi britanska agencija.

„Važno je da ostanemo fokusirani na ono što smo planirali da postignemo ove godine, jer će to takođe poslati pozitivnu poruku međunarodnoj zajednici o ulozi G20 i njenim naporima da podrži globalni oporavak“, saopštio je guverner Centralne banke Indonezije Peri Vardžijo na otvoranju drugog dana sastanaka.

U svom uvodnom obraćanju na sastanku G20 koji je počeo juče indonežanska ministarka finansija Šri Muljani Indravati poručila je da bi neuspeh šefova finansija Grupe 20 u postizanju konsenzusa mogao imati katastrofalne posledice za zemlje sa niskim prihodima u trenutku kada cene hrane i energenata rastu zbog rata u Ukrajini.

Članice G20 uključuju zapadne zemlje koje su uvele sankcije Rusiji i koje je optužuju za ratne zločine u Ukrajini, što Moskva poriče, kao i države poput Kine, Indije i Južne Afrike, koje su bile dosta uzdržanije u svojim stavovima vezano za rusku agresiju, navodi britanska agencija.

Sastanak ministara finansija i guvernera centralnih banaka zemalja G20 održava se 15-16. jula na Baliju u Indoneziji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.