U trendu

Rosnjeft doneo strategiju za nultu emisiju CO2 do 2050.

MOSKVA – Upravni odbor najvećeg ruskog proizvođača nafte, Rosnjefta, odobrio je novu strategiju za smanjenje emisije gasova do 2030. godine, koja je u funkciji postizanja neto nulte emisije do 2050, što je pre roka koji za zemlju objavio predsednik Vladimir Putin.

Klimatski naučnici kažu da balans između emisije gasova s efektom staklene bašte i njihovog uklanjanja iz atmosfere mora biti nula do 2050. godine kako bi se sprečili katastrofalni nivoi globalnog zagrevanja.

Rusija, četvrti najveći emtire staklenih gasova, objavila je međutim da je njen cilja da ugljeničnu neutralnosti dostigne do 2060. godine.

Rosnjeft, u kojem Britiš Petroelum ima skoro 20-procentno vlasništvo, saopštio je da će kompanija dostići svoje ciljeve rezanja emisije „nizom akcija“, uključujući proizvodnju energije s niskim sadržajem ugljenika, eliminisanjem rutinskog spaljivanja gasa i tehnologijama za uštedu energije, kao i tehnologijama hvatanje i skladištenja ugljenika, prenosi Rojters.

U okviru nastojanja da se taj cilj ostvari, udeo proizvodnje prirodnog gasa u ukupnoj proizvodnji ugljovodonika biće povećan na 25 odsto do 2025. godine.

Procenjuje se da će realizacija skupa strateških ciljeva doprineti da se slobodan gotovinski tok kompanije više nego udvostruči do 2030. godine, navodi se u saopštenju Rosnjefta, kojim rukovodi Igor Sečin, bliski saveznik predsednika Putina.

Strategija „Rosnjeft-2030“ takođe ima za cilj proizvodnju ugljovodonika od 330 miliona tona naftnog ekvivalenta godišnje, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.