U trendu

RTB Bor postaje jedinstvena kompanija

Skupština Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor danas je odlučila da se zavisna preduzeća -Rudnici bakra Bor, Rudnik bakra Majdanpek i Topionica i rafinacija – pripoje matičnom preuzeću.

Odluka o spajanju četiri u jedno preduzeće stupiće na snagu danom registracije u Agenciji za privredne registre, najduže za 60 dana, saopštio je RTB.

Statusna promena proizilazi iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije RTB-a, koji je u primeni godinu i po i prethodi promeni vlasničke strukture, odnosno pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor.

„RTB postaje jedinstvena kompanija, a kapital i imovina prebacuju se u jednu firmu. Ništa se ne gubi i ništa ne otpisuje, već se samo anuliraju medjusobna potraživanja“, rekao je generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski.

Kako je objasnio, spajanjem zavisnih preduzeća izgubiće se i unutrašnji PDV, što će značajno uticati na likvidnost kompanije.

„Neće više biti prodaje koncentrata, već njegove predaje i prerade u Topionici. Sa jednog mesta će se voditi tehnologija u rudarstvu i metalurgiji, sa jednog mesta će se upravljati kadrovima i sa jednog mesta biće nabavljani svi inputi. Sve to treba da doprinese i boljim proizvodno-finansijskim rezultatima i boljem poslovanju kompanije“, istakao je Spaskovski.

Dodao je da niko od radnika RTB-a neće izgubiti radno mesto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.