U trendu

Rublja nastavila uspon prema dolaru i evru

MOSKVA – Ruska valuta rublja je nastavila danas uspon prema dolaru i evru ka nivoima zabeleženim pre početka „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini, a u porasti su i cene akcija peti dan zaredom nakon ponovnog otvaranja Moskovske berze posle mesec dana oustave rada.

Rublja se trguje jutros po kursu višem za 1,0 posto prema dolaru na 84,30 rublje, pri čemu je u jednom trenutku dostigla nivo od 82,56 na Moskovskoj berzi, što je nivo viđen poslednji put 25. februara, dan pre početka ruskog napada na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Prema evru, rublja je ojačala za 0,8 procenata na 93,36 rublje, a nakratko je dotakla nivo od 90,73, najjači od 23. februara.

Jačanju ruske vaute je u izvesnoj meri doprinela poslednja runda mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine u Istanbulu, na kojimaa je ruska delegacija obećala da će smanjiti vojne operacije oko ukrajinske prestonice Kijeva.

Rublja je na uzlaznoj putanji od prošle nedelje kada je predsednik Vladimir Putin naložio da se prirodni gas koji se izvozi u Evropu ili Sjedinjene Države plaća u valuti njegove zemlje, navodi Rojters.

Međutim, evropske zemlje koje uvoze oko 40 posto gasa iz Rusije i plaćaju uglavnom u evrima, kažu da ruski državni gasni gigant Gasprom nema pravo da menja ranije utvrđene odredbe ugovora. Grupa zemalja G7 takođe je odbacila zahteve Moskve.

Kada je reč o tržištu akcija, koje je ponovo otvoreno nakon skoro jednomesečne pauze, beleži se daleko manji obim trgovanja od uobičajenog jer je nerezidentima zabranjeno da prodaju akcije i ruske državne obveznice OFZ demominovane u rubljama do 1. aprila.

Ipak, indeks Moskovske berze RTS denominovan u dolarima porastao je za 5,1 posto na 926,9 poena, a rubaljski indeks MOEX je ojačao za 3,2 procenta na 2.485,7 poena.

Avio-kompanija Aeroflot, jedna od najprometnijih akcija na berzi, skočila je za 8,1 procenat, akcije natne kompanije Rosnjeft su ojačale za 4,6 osto, a Sberbanke za 3,5 posto, navodi se u izveštaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar