U trendu

RUM povećava prekogranične kapacitete za trgovinu strujom

BUKUREŠT – Rumunska nacionalna elektroenergetska kompanija Transelektrika, operater prenosnog sistema, povećavaće od 1. januara 2021. kapacitete za prekograničnu trgovinu električnom energijom sa susednim zemljama – Srbijom, Bugarskom, Mađarskom i Ukrajinom.

U planu je podizanje ukupnih kapaciteta na preko 5.000 MW, od čega će izvozni kapaciteti biti povećani na 2.800 MW a uvozni na 3.000 MW, prenosi agencija Ađerpres.

Početkom 2020. godine, ukupni uvozno-izvozni prekogranični kapaciteti kojima je raspolagala Rumunija iznosili su oko 2200 MW, navodi se u saopštenju kompanije Transelektrika.

Obimnim investicionim programom, na kojem će kompanija biti angažovana u narednih pet godina, prekogranični kapaciteti će biti više nego udvostručeni, što će omogućiti razvoj povezanih tržišta električne energije na evropskom nivou i doprineti ostvarenju ciljeva sadržanih u programima Evropske unije „Unutrašnje tržište električne energije“ i „Čista energija za sve Evropljane“.

„Jačanje mreže za prenos električne energije, s naglaskom na povećanje interkonektivnih kapaciteta jedan je od prioritetnih zadataka na kom radimo. Imamo značajne investicije koje će doprineti udvostručavanju prekogrančnih kapaciteta do 1. januara 2026. godine, što je u skladu sa evropskim zahtevima. Cilj je podizanje kapaciteta na preko 5.000 MW“, izjavilo je Katalin Nitu, generalni direktor Transelektrike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.