U trendu

Rup: Srbija započela digitalizaciju MSP sektora

SKOPLJE – Srbija je napravila prvi korak u digitalizaciji sektora malih i srednjih preduzeća sertifikovanjem prvih 25 konsultanata za digitalnu transformaciju, rečeno je danas na samitu „Makedonija2025“ u Skoplju.

Predstavnik Digitalne platforme u Austriji i koordinator za digitalizaciju malih i srednjih preduzeća u Austrijskoj privrednoj komori Kristian Rup je rekao Tanjugu da u zemljama regiona mora još dosta da se uči kako bi digitalizacija ušla u poslovanje malih i srednjih preduzeća.

On je rekao da je Srbija već započela taj proces u Privrednoj komori Srbije, u saradnji sa Austrijskom privrednom komorom.

„Već imamo digitalni progam za MSP u Srbji i već smo sertifikovali prvih 25 konsultanata za biznis za digitalnu transformaciju i drugi korak će biti da PKS zajedno sa premijerkom Anom Brnabić započne novi program. Ne znamo još koliko će biti vredan“, kazao je Rup.

Tek će biti utvrđeno koji deo privrede i industrijskog sektora će program obuhvatiti, dodao je on.

Taj projekat u Srbiji će biti nastavljen sledeće godine, a cilj je da se proširi na mnogo vecji broj malih i srednjih preduzeća i pređe na višu fazu, a to je podrška kompanijama u implementaciji novih tehnologija.

Rup je objasnio da je cillj da MSP primene servise potput e Vlade, e Biznisa, e Potpisa, e Bankarstva.

Uspostavljanjem baze sertifikovanih digitalnih konsultanata, završena je prva faza projekta koji PKS realizuje u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Austrijskom privrednom komorom (WKO).

Rup kaže da se u Austriji uveliko radi sa MSP na digitalizaciji i da je cilj da i male firme poput cvećara ili starih knjižara pređu na digitalno poslovanje i uvide njegove prednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.