U trendu

RUS obustavila plovidbu trgovackih brodova u Azovskom moru

MOSKVA – Rusija je do daljeg obustavila saobraćaj trgovačkih brodova u Azovskom moru, ali su njene luke u Crnom moru i dalje otvorene za plovidbu, saopštili su danas ruski zvaničnici.

Pet neimenovanih izvora iz industrije žitarica, potvrdilo je Rojtersu da trgovački brodovi u Azovskom moru stoje.

Ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je jutros „specijalnu vojnu operaciju“ protiv Ukrajine kako bi se, prema njegvim rečima, eliminisala ozbiljna pretnja, dodajući da je njegov cilj demilitarizacija južnog ruskog suseda, navodi britanska agencija.

Rusija, najveći svetski izvoznik pšenice, uglavnom isporučuje svoje žito iz luka u Crnom moru. Luke u Azovskom moru imaju plićm gaz i manje kapacitete.

„Svi brodovi su stopirani (u Azovskom moru)“, rekao je Rojtersu jedan izvor iz industrije žita koji nije želeo da bude imenovan.

Cena pšenici na berzi u Čikagu porasla je za 5,6 odsto, na najviši nivo od sredine 2012, dodaje se u informaciji bez navođenja konkretne cene.

Rusija i Ukrajina učestvuju zajedno sa 29 posto u svetskom izvozu pšenice, sa 19 procenata u svetski, isporukama kukuruza i sa 80 odsto u sglobalnom izvozu suncokretovog ulja.

Rusija je prošle godine proizvela 76 miliona tona pšenice, a Ministarstvo poljoprivrede SAD-a procenjuje da će u sezoni jul-jun izvesti 35 miliona tona, što čini 17 posto ukupnog globalnog izvoza.

Rojters takođe navodi da je ukrajinski ambasador u Ankari izjavio ranije danas da je Kijev zatražio od Turske da zatvori moreuz Bosfor i Dardanele za ruske brodove, i da Ankatra za sada nije reagovala na taj zahtev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.