Rusi planiraju da prodaju više srpskih proizvoda

BEOGRAD – Ruski trgovinski lanac X5 planira da u svojim maloprodajnim objektima proširi asortiman robe iz Srbije, jer naši potrošači prepoznaju kvalitet srpskih proizvoda, najavila je danas u Moskvi direktorka otkupa X5 zadužena za Severozapadni region Veronika Jaroslavceva.

Kako je objavljeno na sajtu Privredne komore Srbije (PKS), ona je nakon sastanka sa predstavnicima PKS istakla da potrošači u Rusiji cene ukus i tehnologiju naše proizvodnje, da prodaja proizvoda iz Srbije raste i da je želja ovog lanca da uključi nove artikle u svoje prodavnice poput vina, konditora, zimnice.
„Uvoz proizvoda iz Srbije od strane ovog najvećeg ruskog maloprodajnog lanca, u prva četiri meseca ove godine skočio je za 50 odsto u odnosu na isti lanjski period i iznosio 20 miliona dolara. Očekuje se da do kraja godine dostigne 60 miliona dolara“, rekao je direktor Predstavništva PKS u Moskvi Dejan Delić.
Prema njegovim rečima, predloženo je da se u maloprodajnim objektima X5 organizuju „Dani Srbije“ u okviru kojih bi se promovisali srpski proizvodi, a očekuje se i poseta delegacije predstavnika H5 kao i drugih vodećih ruskih trgovinskih lanaca i distributera i razgovori sa predstavnicima naših kompanija.
„Važno nam je da održavamo dobre i sigurne kontakte sa ruskim trgovinskim lancima i iskusnim distributerima kao što je ‘Srpski trgovinski dom’ iz Sankt Peterburga, koji plasira našu mineralnu vodu, sireve, mesne prerađevine i zamrznuto povrće, sokove“, ukazao je Delić.
X5 ima više od 17.000 prodajnih objekata u tri formata, a zauzima 12 odsto ruskog tržišta, dok sam Severozapadni okrug obuhvata 11 ruskih regiona i više od 13 miliona potrošača.
U prva četiri meseca ove godine, srpski izvoz u Rusiju je povećan za 11 odsto u odnosu na isti lanjski period i iznosio je 348 miliona dolara.

Istovremeno je uvoz smanjen za 54 odsto i vredeo je 400 miliona dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.