U trendu

Rusija i Kina pripremile sporazum o isporuci gasa

MOSKVA – Rusija i Kina pripremile su nacrt međuvladinog sporazuma o isporuci gasa rutom „Daleki istok“, proizilazi iz uredbe objavljene na zvaničnom internet portalu pravnih informacija, prenose RIA Novosti.

„Odobren je nacrt sporazuma koji je dostavilo Ministarstvo energetike, usaglašen sa Ministarstvom spoljnih poslova i drugim zainteresovanim organima izvršne vlasti, koji je prethodno razrađen sa kineskom stranom, između Vlade Rusije i Vlade Narodne Republike Kine o saradnji u oblasti snabdevanja prirodnim gasom dalekoistočnom rutom“, navodi se u dokumentu.

Sporazum podrazumeva izgradnju prekograničnog dela preko reke Usuri na području ruskog grada Daljnjerečensk do kineskog grada Hulin.

Napominje se da se ovim dokumentom definišu uslovi saradnje dve zemlje po pitanju snabdevanja gasom, a pomoći će i jačanju koordinacije u energetskom sektoru.

Početkom februara prošle godine kompanija Gasprom je potpisala dugoročni ugovor sa Kineskom nacionalnom kompanijom za naftu i gas o izvozu deset milijardi kubnih metara gasa godišnje preko dalekoistočne rute.

Predviđeno je da će ukupan obim isporuka kompanije nakon realizacije projekta porasti na 48 milijardi kubnih metara.

Gasprom trenutno snabdeva Kinu prirodnim gasom preko gasovoda „Snaga Sibira“.

Izvoz preko te rute na kraju prošle godine iznosio je 15,5 milijardi kubnih metara.

Kako projekat bude napredovao, planirano je da se godišnje povećava obim isporuka do projektovanog godišnjeg kapaciteta od 38 milijardi kubnih metara do 2025. godine.

Razvoj Istočne rute snabdevanja gasom između Rusije i Kine povezan je i sa trasom izgradnje gasovoda „Snaga Sibira-2“ kroz Mongoliju kapaciteta 50 milijardi kubnih metara godišnje, čiji projekat je u izradi, podseća ruska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar