U trendu

Rusija obnovila letove za Egipat posle šest godina

KAIRO – Rusija je obnovila danas letove do egipatskog letovališta Hurgada na Crvenom moru, okončavši zabranu koja je trajala oko šest godina nakon obaranja ruskog aviona iznad Sinaja u kojem je poginulo 224 ljudi.

Rano jutros, avion kompanije Idžipt Er (Egipt Air) poleteo je iz Moskve sa 300 turista iz te zemlje i nekoliko sati kasnije sleteo je u Hurgadu, popularnu turističku destinaciju na Crvenom moru, saopštio je egipatski nacionalni avio-prevoznik, prenosi agencija AP.

Američka agencija podseća da je u ruskom avionu oborenom iznad Sinaja u oktobru 2015. godine bila postavljena bomba koja je eksplodirala ubrzo nakon poletanja iz letovališta Šarm el Šeik, i da je odgovornost za napad preuzeo lokalni ogranak terorističke grupe Islamska država.

Ruske vlasti su tada odlučile da obustave letove ocenivši bezbednosne procedure na egipatskim aerodromima nezadovoljavajućim.

Jutrošnje sletanje aviona s ruskim turistima u Egipat pozdravljeno je svečanim „vodenim lukom“, a putnici, od kojih je većina nosila maske na licu, dočekani su s cvećem i balonima pri iskrcavanju.

Iz Idžipt Era su najavili da će obavljati sedam letova nedeljno iz ruske prestonice za Hurgadu i Šam el Šeik.

Takođe, osam ruskih avio-kompanija dobilo je odobrenje ruske državne vazduhoplovne agencije Rosavijacija za letove ka Hurgadi i Šarm el Šeiku iz 43 grada širom Rusije. Na listi, međutim, nije Sankt Peterburg, odredište ruskog aviona koji je 2015. oboren iznad Sinaja, dodaje AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.