U trendu

Rusija obnovila letove za Egipat posle Ε‘est godina

KAIRO – Rusija je obnovila danas letove do egipatskog letovaliΕ‘ta Hurgada na Crvenom moru, okončavΕ‘i zabranu koja je trajala oko Ε‘est godina nakon obaranja ruskog aviona iznad Sinaja u kojem je poginulo 224 ljudi.

Rano jutros, avion kompanije Idžipt Er (Egipt Air) poleteo je iz Moskve sa 300 turista iz te zemlje i nekoliko sati kasnije sleteo je u Hurgadu, popularnu turističku destinaciju na Crvenom moru, saopőtio je egipatski nacionalni avio-prevoznik, prenosi agencija AP.

Američka agencija podseΔ‡a da je u ruskom avionu oborenom iznad Sinaja u oktobru 2015. godine bila postavljena bomba koja je eksplodirala ubrzo nakon poletanja iz letovaliΕ‘ta Ε arm el Ε eik, i da je odgovornost za napad preuzeo lokalni ogranak terorističke grupe Islamska drΕΎava.

Ruske vlasti su tada odlučile da obustave letove ocenivΕ‘i bezbednosne procedure na egipatskim aerodromima nezadovoljavajuΔ‡im.

JutroΕ‘nje sletanje aviona s ruskim turistima u Egipat pozdravljeno je svečanim „vodenim lukom“, a putnici, od kojih je veΔ‡ina nosila maske na licu, dočekani su s cveΔ‡em i balonima pri iskrcavanju.

Iz IdΕΎipt Era su najavili da Δ‡e obavljati sedam letova nedeljno iz ruske prestonice za Hurgadu i Ε am el Ε eik.

TakoΔ‘e, osam ruskih avio-kompanija dobilo je odobrenje ruske drΕΎavne vazduhoplovne agencije Rosavijacija za letove ka Hurgadi i Ε arm el Ε eiku iz 43 grada Ε‘irom Rusije. Na listi, meΔ‘utim, nije Sankt Peterburg, odrediΕ‘te ruskog aviona koji je 2015. oboren iznad Sinaja, dodaje AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.