U trendu

Rusija od januara uvodi u promet digitalnu rublju

MOSKVA – Centralna banka Rusije u januaru 2022. godine počinje pilot projekat transakcija sa digitalnom rubljom, saopštila je prva zamenica guvernera Centralne banke Rusije Olga Skorobogatova.

„Prototip platforme digitalne rublje je gotov. I odmah nakon praznika, u januaru, počinjemo sa pilot projektom prve faze sa 12 banaka“, rekla je ona.

U okviru prve faze biće uključene kreditne organizacije i realizovane S2S-operacije („Content to consumer“), preneo je Sputnjik.

Druga faza testiranja ima u vidu povezivanje Federalnog trezora i implementaciju funkcionalnosti „smart“ ugovora, kao i transakcije potrošača sa biznisom (S2V), biznisa sa biznisom (B2B), biznisa sa državom (B2G).

Centralna banka Rusije zatim namerava da uključi i finansijske posrednike, finansijsku infrastrukturu (berze, brokere, osiguravajuće kompanije i druge), kao i da implementira „on-lajn“ režim i obezbedi razmenu digitalne rublje za stranu valutu.

Ranije je saopšteno, da će u skladu sa projektom osnovne digitalizacije finansijskog tržišta Rusije za period 2022-2024. godine razvoj platforme digitalne rublje biti postepen, sa postepenim širenjem kruga učesnika i vrsta operacija, saopštila je Centralna banka Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar