U trendu

Rusija ubrzano iscrpljuje svoja nalazišta zlata

MOSKVA – Pavel Gračov, generalni direktor najvećeg ruskog rudnika zlata Poljus, upozorio je da se zalihe zlata u zemlji ubrzano iscrpljuju, te da očekuje da će rudarske kompanije iscrpiti svoja nalazišta u naredne dve decenije.

Prema Gračevu, ruska nalazišta zlata trenutno iznose oko 8.000 tona, a godišnja proizvodnja je oko 330 tona, prenosi Raša tudej.

„Ako se ovaj trend ne preokrene, industrija zlata bi mogla da se suoči sa strukturnim nedostatkom sirovina u narednih deceniju ili dve“, rekao je on, dodajući da je Poljusu ostalo depozita zlata za još 37 godina proizvodnje.

Gračev je naglasio da su se neobnovljivi nacionalni resursi zlata prepolovili u proteklih nekoliko godina sa 62 posto na 30 procenata.

On je pozvao na povećanje privatnih ulaganja u geološka istraživanja kako bi se preokrenuo aktuelni trend smanjenja zlatnih resursa.

Ranije ove godine, Poljus je najavio planove za povećanje proizvodnje u naredne dve godine usled globalnog oporavka od pandemije. Ova rudarska kompanija je predvidela neznatno smanjenje proizvodnje u 2021. godini zbog pada količine rude zlata u nekim od svojih sibirskih rudnika, ali je izrazila nadu da će se proizvodnja oporaviti 2022. i 2023. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.