U trendu

Rusija zabranila izoz putničkih automobila, kombija, jahti

MOSKVA – Ruska vlada je uvela zabranu izvoza putničkih automobila i drugih motornih vozila namenjenih prevozu ljudi, uključujući kombije i trkačke automobile, navodi se u odluci objavljenoj na sajtu vlade.

Zabrana, koja će važiti do 31. decembra 2022. godine, ne odnosi se na motorna vozila predviđena za prevoz 10 ili više ljudi, prenosi Tas s.

Merom zabrane izvoza su, međutim, obuhvaćeni i putnički i teretni brodovi, jahte, avioni i dronovi, dodaje ruska agencija.

Pres služba ruske vlade je saopštila u četvrtak je vlada utvrdila listu robe čiji se izvoz privremeno zabranjuje, i na kojoj se nalazi više od 200 proizvoda, tehnološke, telekomunikacione, medicinske opreme, vozila, poljoprivredne mehanizacije i električne opreme.

Vlada je istakla da se „privremeno ograničenje izvoza ove robe odnosi na sve strane države“, osim na zemlje članice Evroazijske ekonomske unije (EAEU), Abhaziju i Južnu Osetiju Dozvole za izvoz robe u zemlje EAEU, Abhaziju i Južnu Osetiju će izdavati ministarstva – poljoprivrede, saobraćaja, industrije i trgovine, digitalnog razvoja i Ministarstvo prirodnih resursa, precizirano je u saopštenju vlade.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 8. marta ukazom naložio da se 2022. ograniči ili zabrani izvoz određenih proizvoda i sirovina iz zemlje i njihov uvoz, a prema spiskovima koje treba da sačini vlada. Napomenuto je, međutim, da se mere ne dnose na robu koju građani prevoze za ličnu upotrebu, dodaje Tas s.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar