U trendu

Ruske i srpske železnice potpisale memorandum o saradnji

Srpska i ruska železnička kompanija, Infrastruktura železnice Srbije i RŽD internešnel (Internacional), potpisale su danas u Moskvi Memorandum o strateškom partnerstvu.

Taj dokument, koji je potpisan u okviru posete srpske državne delegacije Rusiji, definiše način mogućeg daljeg učešća ruske kompanije u projektima vezanim za železnički saobraćaj i železničku infrastrukturu na teritoriji Srbije.

Kako se navodi u saopštenju RŽD internešnel, tu se ima se u vidu saradnja prilikom osnivanja dispečerskog centra za daljinsko upravljanje železničkim saobraćajem u Beogradu, dalji razvoj srpske škole za saobraćajno projektovanje i izgradnju, eventualno angažovanje RŽD internešnel u radovima na održavanju železničke infrastrukture Srbije, kao i pružanje pomoći prilikom obuke srpskih stručnjaka železničke struke u specijalizovanim ruskim visokoobrazovnim ustanovama. 

Podseća se da od marta 2014. RŽD internešnel realizuje ugovor o o izgradnji i rekonstrukciji objekata železničke infrastrukture u Srbiji, koji se finasira iz ruskog državnog kredita.

Ugovor je zaključen u okviru sporazuma između vlada Rusije i Srbije kojim je srpskoj strani odobren ruski državni izvozni kredit od 800 miliona dolara. 

Delegacije Republike Srbije, koju predvodi predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić počela je 27. oktobra posetu Ruskoj Federaciji. Ruska i srpska strana su održale niz poslovnih sastanaka, u okviru kojih su potpisani sporazumi o saradnji između dveju zemalja, kao i Memorandum o strateškom partnerstvu između „RŽD Internešnl“ d.o.o.  i „Infrastruktura železnice Srbije“ a.d.

Memorandumom se definiše način mogućeg daljeg učešća ruske kompanije u projektima, vezanim za železnički saobraćaj i železničku infrastrukturu na teritoriji Republike Srbije. Naime, ima se u vidu saradnja  prilikom osnivanja dispečerskog centra za daljinsko upravljanje železničkim saobraćajem u Beogradu, daljeg razvoja srpske škole za saobraćajno projektovanje i izgradnju, za eventualno angažovanje „RŽD“ Internešnl“ u radovima na održavanju postojeće železničke infrastrukture Srbije, kao i za pružanje pomoći prilikom obuke srpskih stručnjaka železničke struke u specijalizovanim ruskim visokoobrazovnim ustanovama. 

Podsećamo, da od marta 2014. godine „RŽD Internešnl“ realizuje Ugovor o izvođenju radova na izgradnji i rekonstrukciji objekata železničke infrastrukture u Srbiji. Ugovor je bio zaključen u okviru sporazuma između Vlade Ruske Federacije i Vlade Republike Srbije o odobrenju Republici Srbiji državnog izvoznog kredita u visini od 800 miliona američkih dolara. Ukupan iznos Ugovora je 941 milion američkih dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.