U trendu

Ruski holding Segeža prodaje imovinu u Evropi

MOSKVA – Jedan od najvećih ruskih holdinga Segeža Grup prodao je svoju imovinu u Evropi jer, kako navode iz kompanije, „nisu mogli da podrže njenu aktivnost“.

Finansijski aspekti transakcije i informacije o tome kome je imovina prodata biće objavljeni kasnije, rekao je generalni direktor kompanije Mihail Šamolin, preneo je TAŠ.
„Ova transakcija je završena i prodali smo taj deo. Prodati su jednostavno zato što njihove aktivnosti nismo mogli da podržimo“, rekao je Šamolin.
Prema njegovim rečima, zbog sankcija koje je Evropa uvela Rusiji postalo je nemoguće snabdevati evropska preduzeća papirom.
Kompanija je posedovala preduzeća preko svoje evropske podružnice koja je objedinjavala sedam fabrika za proizvodnju papirne ambalaže u Nemačkoj, Danskoj, Italiji, Holandiji, Rumuniji, Turskoj i Češkoj.
Šamolin je takođe rekao da Upravni odbor Segeža tek treba da donese odluku o visini dividende za 2022. godinu.
Kompanija je ranije u petak objavila da je njena neto dobit po Međunarodnim računovodstvenim standardima 2022. smanjena za 60 odsto i iznosila je 6,1 milijardi rubalja, odnosno 79,06 miliona dolara.

Prihod kompanije za izveštajni period povećao se za 15 odsto, odnosno 106,8 milijardi rubalja, što je 1,38 milijardi dolara, a isto vreme neto dug kompanije poslednjeg dana u 2022. godini iznosio je 101 milijardi rublja, odnosno 1,3 milijarde dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar