Ruski Telegram postao druga najtraženija aplikacija u SAD

MOSKVA – Više od pola miliona Amerikanaca preuzelo je rusku aplikaciju Telegram za samo četiri dana, od prošle srede do nedelje, posle gašenja naloga Donalda Trampa na Tviteru i uklanjanja aplikacije Parler.

Telegram je tako postao druga najtraženija aplikacija u SAD jer Amerikanci traže alternativu velikim korporativnim društvenim mrežama, piše portal pcnen.com.

Telegram, društvena mreža i servis za sigurnu razmenu poruka, koja je nastala u Rusiji, preuzeta je 545.000 puta u periodu između srede 6. januara i nedelje 9. januara, tri puta više nego u istom periodu prethodne sedmice, izvestila je američka tv stanica Foks NJuz.

Njujork tajms piše da je masovni egzodus Amerikanaca ka drugim društvenim mrežama usledio jer je njih teže kontrolisati nego tradicionalne, kao što su Fejsbuk ili Tviter, ali i zbog politike kažnjavanja korisnika koju sprovode mejnstrim društvene mreže.

Telegram je u poslednjih 72 sata dobio 25 miliona novih korisnika, rekao je osnivač ove mreže Pavel Durov.

On je otkrio da je 38 procenata novih korisnika došlo iz Azije, 27 posto iz Evrope, 21 odsto iz Latinske Amerike, 8,0 posto sa Bliskog Istoka i iz Severne Afrike.

Foks NJuz navodi da je ruski Telegram u velikoj meri profitirao jer korisnici masovno napuštaju američku aplikaciju za razmennu poruka Votsap, u vlasništvu Fejsbuka, zbog izmene uslova korišćenja kojima je narušenja privatnost korisnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.