U trendu

Ruža sve više na njivama Pomoravlja

JAGODINA – U Pomoravlju, gde su tradicionlno najzastupljenije žitrica kukuruz i pšenica, sve je više poljoprivrednika koji se bave uzgojem ruža koje prodaju kao rezano cveće, ali i za potrebe medicine, kozmetike u kulinarstvu…

Slatko od ruža, jedan proizvođač iz Ribara kod Jagodine, kako sam kaže, prodaje najelitnijim restoranima u Beogradu.

Uzgajivači ruža u Pomoravlju, razmišljaju i o proizvodnji „ružinog ulja“ koje ima široku primenu i veoma lekovita svojstva, mnogo je skupo, ali im zato trebaju mnogo veći ružičnjaci, jer je za jedan litar „etarskog ulja, u zavisnosti od kvaliteta, potrebno tri do pet tona ružinih latica“.

Latice se beru u maju i početkom juna u jutarnjim satima, kada se latice tek otvaraju.

Savetodavac Pojoprivredne savetodavne stručne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić je podsetio da je „lekovitost cveta ruže opisana još u starim kineskim i egipatskim zapisima, ali tek kada je iz Persije doneta u Evropu, postaje cenjena kao biljka koja može da leči“.

„Narodna medicina je u ruži videla dobar lek za mnoge tegobe, jer je odličan izvor vitamina A, B, C, D i E, njene latice sadrže eterična ulja, tanine, šećer, limunsku, vinsku kiselinu i niz aromatičnih sastojaka“, rekao je Simić novinarima.

Osnovnu lekovitu komponentu ruža predstavlja njeno eterično ulje koje se dobija parnom destilacijom sveže ubranih cvetova. Za pet mililitara ulja potrebno je prikupiti 12.000 cvetova što ga čini veoma skupim preparatom, objasnio je Simić.

Simić savetuje da ružinčnjake treba podizati u mestima zaklonjenim od vetrova, da budu na sunčanoj strani, na ravnom do blago nagnutom terenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.