U trendu

Ružičasti dijamanti novo utočište svetskih investitora

Svetskim super bogatašima sve češći izbor za ulaganje postaju retki prirodni ružičasti dijamanti, kategorija imovine koja je ove godine zabeležila rekorde na aukcijama.

Tobajas Kormind, direktor kompanije „77 dijamanata“ koji ima trgovinu u čuvenom londonskom kvartu Mejfer i prodaje onlajn, kaže da je trend tražnje za ovim obojenim kamenčićima ojačao pošto je svet izašao iz finansijske krize.

„Vrlo pametni ulagači su registrovali činjenicu da je ovo obojeno drago kamenje neverovatno retko“, rekao je Kormind za televiziju Rojters.

U zavisnosti od njihove tačne strukture, dijamanti u boji mogu biti plavi, žuti, crveni i ružičasti, ali su ružičasti veoma retki zbog čega su estetski najviše cenjeni među kolekcionarima, kažu analitičari.

„Ružičasti dijamanti nisu efemerna stvar. Postoji tržište. LJudi ne samo da ih kupuju već i prodaju. Postoji ekonomski smisao u tome“, kaže Edan Golan, iz kompanije „Edan Golan Dajmond Riserč & Dejta“.

U aprilu ove godine je prodata „Ružičasta zvezda“, ogroman roze dijamant od 59,6 karata, za rekordnih 71,2 miliona dolara u Hong Kongu.

Oko 90 odsto ovih retkih ružičastih kamenčića potiče iz rudnika dijamanata Argajl u zapadnoj Australiji, koji je u vlasništvu Rio Tinta, a u kome se eksploatacija obavlja od 1983. godine, što znači da su njegove rezerve iscrpljene. U Rio Tintu kažu da će ga zatvoriti 2021. godine.

Čak i u rudniku Argajl, kako navode vlasnici, prozivodnja ružičastih dijamanata je manja od 0,01 odsto ukupne godišnje proizvodnje ovog dragog kamenja, koja je u 2016. godini iznosila 14 miliona karata.

Međutim, u kompaniji ne otkrivaju za koliko su ružičasti dragulji povećali njihov bilans, ali su u imejl poruci za Rojters iz Rio Tintovog rudnika Argajl naveli da je reč o prosečnom dvocifrenom procentu u posljednjoj deceniji.

Analitičari kažu da su ružičasti dijamanti Argajla relativno mali, ali živo obojeni. Ostali rudnici rasuti širom sveta povremeno proizvedu ružičaste dijamante.

Fensi Kolor Riserč Faundejšen, sa sedištem u NJujorku i Tel Avivu, objavljuje indekse koji ilustruju promene cena dijamanata, i prema podacima te kuće, najskuplja kategorija, intenzivan ružicasti dijamant, beleži prosečan godišnji rast cene preko 14 odsto od 2005., dok je cena onih bleđe roze boje u proseku rasla 13 odsto godišnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar