S. department: Korupcija prepreka za investicije na KiM

KOSOVSKA MITROVICA – Američki Stejt department objavio je izveštaj o globalnoj poslovnoj klimi, a u delu o Kosovu je naglašeno da je korupcija jedna od najvećih prepreka za privlačenje investicija.

„Kosovo je usvojilo stroge zakone o borbi protiv korupcije, ali su do sada nastojanja vlade bila bezuspešna da istraži, krivično goni, uhapsi i konfiskuje imovinu korumpiranih pojedinaca“, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se, takođe, navodi da je Kosovo u protekloj deceniji zabeležilo pozitivnu stopu ekonomskog rasta, u proseku skoro četiri procenta.

„Iako je sprovođenje zakona i dalje slabo, zakoni i propisi su u skladu sa podrškom i zaštitom investicija“, dodaje se u izveštaju.

Izveštaj Stejt departmenta ukazuje na niz razloga koji dovode u pitanje stabilan ekonomski razvoj Kosova, kao što je ograničena regionalna i globalna ekonomska integracija, nesigurno snabdevanje električnom energijom, slabu vladavinu prava, kao i korupciju, prenosi RTK2.

Stejt department još navodi da Kosovo nastavlja da računa na značajnu međunarodnu finansijsku podršku i na novčane pošiljke građana koji žive u inostranstvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.