U trendu

S. Makedoniji MMF dodelio SDR u vrednosti 161 mln evra

SKOPLJE – Međunarodni monetarni fond (MMF) dodelio je Severnoj Makedoniji novih oko 133 miliona Specijalnih prava vučenja (SDR), odnosno oko 161 milion evra, koja će danas biti uključena u zvanične makedonske devizne rezerve.

Navedeni iznos je dodeljen Severnoj Makedoniji u okviru nove, najveće raspodele SDR-a u istoriji MMF-a, koju je Fond preduzeo kako bi podržao likvidnost zemalja članica i njihove napore u borbi sa najvećom zdravstvenom i ekonomskom krizom sa kojom se svet suočio ikada, piše makedonski portal pari.mk.

„Koristi za zemlje članice su višestruke: obezbeđena im je brzo dostupna i bezuslovna devizna likvidnost koja povećava devizne rezerve, odnosno devizni potencijal privrede, što jača potencijal privreda da se izbore sa krizom“, kažu u makedonskoj Narodnoj banci.

MMF je u ponedeljak distribuirao državama članicama 650 milijardi dolara novih SDR-a, saopštila je generalna direktorka Fonda Kristalina Georgieva, ocenivši da je „ova alokacija značajna finansijska injekcija za svet i, ako se mudro iskoristi, jedinstvena prilika za borbu protiv ove krize bez presedana“.

SDR su rezervna sredstva koja je kreirao MMF kao svoju novčanu jednicu, koja se može razmeniti za pet osnovnih valuta – dolar, evro, funtu, jen i juan.

Zemlje članice mogu da drže SDR kao deo svojih međunarodnih rezervi ili da ih koriste za plaćanje dugova i kamata, za dodatno povećanje kvote kod MMF-a ili za druge budžetske potrebe.

Ako države čuvaju SDR kao deo svojih zvaničnih rezervi, onda nemaju nikakve troškove, a ako ih koriste za podmirivanje nekih svojih potreba onda moraju da ih pretvore u neku od pomenutih baznih valuta, pri čemu su troškovi izuzetno niski. Trenutna kamatna stopa na korišćenje SDR-a iznosi 0,05 posto, navodi portal pari.

MMF je poslednji put podelio SDR iz svojih rezervi 2009. godine, kada su zemlje članice dobile ukupno 250 milijardi dolara podrške za ublažavanju globalne finansijske krize.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.