U trendu

Sa Agrifredom vraćamo stari sjaj oblačinskoj višnji

MEROŠINA – Predsednik opštine Merošina Saša Jovanović kaže da će preduzeće Voćar iz Merošine, koji je kupila grčka Agrifreda, posle osam godina stečaja početi da funkcioniše i da će voćari moći da povećaju proizvodnju oblačinske višnje.

Agrifreda kupila je Voćar iz Merošine preko svoje firme „Vocarescar“, kazao je Jovanović Tanjugu i dodao da je postupak prodaje obavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, da je potpisan ugovor i da će danas biti obavljena primopredaja.

Agencija je objavila krajem maja da je za kupovinu Društvenog preduzeca „Voćar“ u stečaju iz Merošine ponuđeno 23,4 miliona dinara, što je 10 puta manje od procenjene vrednosti, kao i da je potencijalni kupac firma „Vocarescar“ doo iz Beograda.

Pošto je ponuđena cena bila ispod polovine procenjene vrednosti konačnu odluku o prodaji trebalo je da donese Odbor poverilaca Voćara.

„Nam je cilj da Voćar, koji je bio osam godina u stečaju i nije funkcionisao, opet radi. Imamo otežani plasman naše poznate oblačinske višnje, pošto najveći deo završi u Osečini, Pirotu i Vladičinom Hanu, jer na teritoriji celog Nišavskog okruga nemamo smeštajne i prerađivačke kapacitete“, naveo je Jovanović.

Kaže da će voćari iz merošinskog kraja moći da povećaju proizvodnju i povrate stari sajaj oblačinskoj višnji.

„Reč je o izuzetno dobrostojećoj grčkoj firmi, koja je prošlu godinu završila sa 40 miliona evra u plusu“, naveo je predsednik opštine Merošina.

Dodao je da će opština videti sa novim vlasnicima Voćara šta može da učini za to preduzeće.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je ranije danas saopštio da je poznata grčka kompanija Agrifreda kupila preduzeće Voćar iz Merošine i da će taj posao rešiti problem otkupa višanja, pošto je prethodnih godina bilo mnogo više višanja u ponudi nego kapaciteta u hladnjačama i prerađivačkom sektoru.

Imovinu Voćara čine hladnjača, zgrade, magacini, porodična stambena zgrada i zemljište.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar