U trendu

Sa partnerima iz Nemacke 400 mln € u ekoloske projekte u SRB

KRUŠEVAC – Obim investicija u izgradnju i modernizaciju komunalne infrastrukture koje sprovodimo sa nemačkom razvojnom bankom je blizu 400 miliona evra, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

„To ne bismo uspeli da nemamo jaku podršku Nemačke kada govorimo o implementaciji ekoloških projekata“, rekao je Momirović nakon radnog sastanka u Gradskoj kući u Kruševcu i obilaska novoizgrađenog postrojenja za preradu otpadnih voda u ovom gradu.

Momirović je održao sastanak sa izvršnom direktorkom nemačke razvojne banke Kristijanom Lajbah, gradonačelnicom Kruševca Jasminom Palurović i direktorima javnih komunalnih preduzeća u Kruševcu, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako se navodi, Momirović je nakon obilaska postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu rekao da je to postrojenje do sada najuspešniji primer postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji, koje je izgrađeno u skladu sa standardima Evropske unije.

„Apsolutno smo opredeljeni za održivo korišćenje prirodnih resursa, zaštitu biodiverziteta i životne sredine u skladu sa ciljevima ‘Zelene Agende’ za Zapadni Balkan“, rekao je Momirović.

Dodao je da je pred nama još dosta projekata, a da će poseban fokus biti stavljen na izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i da će vrlo brzo biti pokrenuta izgradnja šest postrojenja, kao i izgradnja centralnih deponija od kojih će jedna biti u Kruševcu.

„Za godinu i po dana imaćemo perfektnu ekološku sliku u Kruševcu. U narednom periodu ćemo sa partnerima iz Nemačke uložiti blizu 250 miliona evra za prioritetne investicije u ekologiju u zdraviju životnu sredinu za sve građane Srbije“, rekao je Momirović.

Dodao je da su u toku investicije u oblasti vodosnabdevanja, regulisanja otpadnih voda i komunalnog otpada u velikom broju lokalnih samouprava u Srbiji.

Momirović je rekao da Kruševac postaje grad uzor po nivou investicija u ekološke projekte, jer je u njemu izgrađeno centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i 60 kilometara kanalizacione i kolektorske mreže u vrednosti nešto većoj od 26 miliona evra.

Postrojenje u Kruševcu pored najsavremenije tehnologije za preradu otpadnih voda, ima i liniju za solarno sušenje mulja koja umesto konvencionalnih oblika energije koristi obnovljivu solarnu energiju, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je na radnom sastanku u Gradskoj kući više reči bilo o daljoj saradnji MGSI i nemačke razvojne banke na polju ekoloških projekata, budućem ekološkom razvoju Kruševca, dosadašnjim iskustvima iz zajedničke saradnje, kao i o situaciji sa upravljanjem otpadom i budućim projektom izgradnje regionalnog centra za upravljanje otpadom u Kruševcu.

U okviru uspešne dugogodišnje bilateralne saradnje sa Nemačkom, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sprovodi projekte izgradnje komunalne infrastrukture u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.