U trendu

SAD: 1,9 mlrd $ za uklanjanje kineske telekom opreme

VAŠINGTON – Američki poslanici će odobriti 1,9 milijardi dolara za finansiranje uklanjanja kineske telekomunikacione opreme iz mreže, za koju vlada SAD tvrdi da predstavlja rizik po nacionalnu bezbednost, izveštava Rojters.

Sredstva će, kako se dodaje, biti odobrena u okviru novog korona paketa pomoći vrednom 900 milijardi dolara.

Takođe, zakonodavci SAD-a će odobriti 3,2 milijarde dolara hitne podrške za priključenje Amerikanaca sa niskim primanjima na širokopojasnu mrežu, potvrdili su visoki zvaničnici u Kongresa britanskoj agenciji.

Predlogom zakona o olakšicama za kovid-19 predviđa se ukupno ulaganje od 7,0 milijardi dolara za povećanje pristupa širokopojasnoj mreži, naveli su predsednica Predstvničkog doma Nanci Pelosi i lider Demokratske stranke u Senatu Čak Šumer.

Prema njihovim rečima, program pomoći domaćinstva sa niskim primanjima „pomoći će milionima studenata, porodica i nezaposlenih da priušte sebi pristup širokopojasnoj mreži koji im je potreban tokom pandemije“.

Federalna Savezna komisija za komunikacije (FC C) najavila je u junu da je zvanično označila kineske kompanije Huavej Tehnolodžiz i ZTE korporaciju kao pretnje, ukazom kojim se američkim firmama zabranjuje pristup državnim sredstvima od 8,3 milijarde dolara za kupovinu opreme od tih kompanija.

Ranije ovog meseca, FC C je finalizovala pravila koja nalažu operatorima sa ZTE ili Huavejevom opremom da je „razmontiraju i zamenjuju“, ali se za to još uvek čekaju finansijska sredstva od Kongresa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.