U trendu

SAD i Evropska unija počinju pregovore o trgovini električnih vozila

VAŠINGTONG – Američki predsednik Džo Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen počeće sutra u Vašingtonu pregovore o osiguranju slobodne trgovine električnih vozila sa Evropskom unijom, preneo je Rojters.

Ovi pregovori se odnose na to da evropski minerali za proizvodnju baterija za elekrična vozila ostanu kvalifikovani za poreske olakšice u okviru Zakona o smanjenju inflacije SAD od 430 milijardi dolara (IRA), navodi visoki zvaničnik EU.

Taj zakon zahteva da rastući procenat minerala za baterije dolazi iz Sjedinjenih Država ili partnera sa Sporazumom o slobodnoj trgovini.

Portparol američkog Ministarstva finansija izjavio je da će odeljenje, koje nadgleda poreske olakšice za električne automobile koje su srž spora, proceniti bilo kakve nove pregovorene sporazuma kako bi se osigurali da zadovoljavaju zahtev kritičnih minerala poreskog kredita tokom postupka izrade pravila.

„S obzirom na izuzetno visoku koncentraciju kineske kontrole nad ekstrakcijom kritičnih minerala širom sveta, jačanje naših lanaca snabdevanja za kritične minerale zajedno sa partnerima koji misle slično, od vitalnog je značaja za rast čiste energetske ekonomije“, rekao je portparol.

Rad sa saveznicima na smanjenju američke zavisnosti od Kine za kritične minerale, doprinelo bi energetskoj i ekonomskoj sigurnosti SAD, dodao je portparol.

Do 3.750 dolara po vozilu od raspoloživih poreskih olakšica odnosi se na kritične minerale za baterije, što će stupiti na snagu kada američko Ministarstvo finansija izda smernice, što se očekuje krajem meseca.

EU, Južna Koreja, Japan i drugi saveznici SAD oštro su kritikovali odredbu Zakona o smanjenju inflacije, koja zahteva da se elektična vozila sastavljaju u Severnoj Americi da bi se kvalifikovali za poreske olakšice.

U međuvremenu, EU je u decembru pohvalila odluku američkog Ministarstva finansija što su dozvolili kupcima električnih automobila da se kvalifikuju za poreske olakšice od 7.500 dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.