U trendu

SAD: Naftna kompanija nastavila sa radom nakon napada hakera

HJUSTON – „Kolonijal pajplajn“, jedna od najmoćnijih američkih kompanija za distribuciju nafte i naftnih derivata danas je nastavila sa radom nakon oporavka od nasumičnog sajber napada koji je u petak prouzrokovao obustavu operacija i izazvao zabrinutost zbog skoka maloprodajnih cena benzina.

Hakerski napad koji je izvršen u petak, bio je jedan od najtemeljnijih ikad prijavljenih sajber napada i izazvao je brojne apele zakonodavcima da pojačaju mere zaštite američke energetske infrastrukture od hakerskih napada, prenosi Rojters.

Iz kompanije je saopšteno da se nastavlja sa analizom efekata privremene obustave operacija i da se radi na „obnavljanju usluga“, ali nije potvrđeno kada će se rad kompanije vratiti u normalu.

„Kolonijal pajplajn“ dnevno distribuira oko 2,5 miliona barela benzina i drugih goriva od svojih rafinerija na obali Meksičkog zaliva do potrošača u istočnim i centralnim delovima SAD.

Firma za sajber bezbednost „Vatreno oko“ angažovana je da odgovori na ovaj napad hakera, ali za sada nije komentarisala slučaj kompanije „Kolonijal pajplajn“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.