U trendu

SAD – novi poreski raj?

Sjedinjene Američke Države su nova Švajcarska kada je reč o izbegavanju plaćanja poreza, piše agencija „Blumberg“.

NJujorška agencija je, pozivajući se na izjave generalnog direktora Rotšildovog ogranka za privatno bankarstvo Endrua Penija i advokata ciriške advokatske kancelarije „Anaford“ Pitera Kotorsena, prenela da možda nijedna država nije bolja od SAD-a za izbegavanje plaćanja poreza.

U članku „Blumberga“ se navodi da američke savezne države Nevada, Vajoming i Južna Dakota postepeno preuzimaju „posao“ Britanskim devičanskim ostrvima, Bahamima i Švajcarskoj, jer SAD nude tajnost bankarskih računa.

Bankarski div Rotšild je, na primer, otvorio podružnicu u gradu Reno, u Nevadi, samo nekoliko blokova od najpoznatijih kazina, kako bi izbegao nove međunarodne zahteve koji se odnose na obelodanjivanje poreskih informacija, od kojih je Nevada izuzeta.

Rotšildova filijala opslužuje međunarodne klijente privučene stabilnošću američkog finansijskog sistema, a portparolka Ema Res ističe da klijenti moraju da „dokažu da ne krše poreske zakone svojih zemalja“.

Podružnica „nije osnovana kako bi iskorišćavala činjenicu da se SAD nisu pridružile međunarodnim standardima izveštavanja“, dodala je Res.

Potez Rotšilda sledila je i kompanija Trident Trast, najveći pružalac usluga za „ofšor“ fondove, koja je preselila u SAD desetine klijenata iz Švajcarske i Kajmanskih ostrva, navodi se u tekstu i dodaje da su SAD jedna od retkih država koja se danas rukovodi principom tajnosti bankarskih računa prema stranim vlastima.

To bi najviše moglo da ljudi Švajcarce, čije su se banke našle na udaru američkih vlasti pre šest godina u vidu zahteva da ukinu viševekovnu tradiciju „bankarske tajne“, odnosno poverljivosti u pogledu finansijskih transakcija pom računima klijenata, po čemu su tamošnje banke bile čuvene u svetu.

Američka poreska utočišta su privlačna građanima, jer američke države ne moraju da poštuju sporazum o ustupanju podataka o klijentima poreskim vlastima SAD iz 2010. godine, kojim se od finansijskih kompanija zahteva da objave podatke o računima američkih građana u inostranstvu i da ih prijave poreskim vlastima.

Osim toga, SAD nisu potpisale ni sporazum Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o razmeni poreskih informacija, što će, kako prenosi njujorška agencija, privući u SAD još više klijenata.

(Tanjug)

Napišite komentar