U trendu

SAD odložile tarife ne određenu robu iz Kine za decembar

VAŠINGTON – Američka administracija odložila je za 15. decembar uvođenje tarifa od 10 odsto na određene kineske proizvode, uključujući laptopove i mobilne telefone, čija je primena prvobitno bila planirana od 1. septembra meseca, saopštila je danas Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika.

Takav potez Kancelarije je najavljen samo nekoliko minuta nakon što je kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo da je vicepremijer Kine LJu He telefonom razgovorao sa američkim trgovinskim zvaničnicima, prenosi agencija Rojters.

Među ostalim proizvodima, na koje će biti odložena primena tarifa do polovine decembra, nalaze se „računari, konzole za video igrice, određene igračke, kompjuterski monitori i neki artikli obuće i odeće“, navodi se u saopštenju Kancelarije trgovinskog predstavnika SAD.

Posebna grupa proizvoda će takođe biti izuzeta „na bazi zdravstvenih, sigurnosnih, faktora nacionalne bezbednosti i drugih“, dodaje se u saopštenju.

Investitori iz tehnološkog sektora pozdravili su vest o izuzećima, što je podiglo akcije proizvođača čipova za 2,8 odsto, dok su akcije Epla porasle za više od 5,0 procenata.

Tramp je 1. avgusta najavio da će uvesti 10-procentne carine na 300 milijardi dolara vrednu kinesku robu, jer Kina, kako je rekao tada, nije ispunila obećanje o kupovini većih količina američkih poljoprivrednih proizvoda.

Kancelarija trgovinskog predstavnika SAD objaviće dodatne detalje i spiskove određenih vrsta proizvoda za koje će važiti najnovija mera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.