U trendu

SAD: Odluka STO razocaravajuca, potrebna reforma organizacije

VAŠINGTON – Američka administracija je danas saopštila da je odluka Svetske trgovinske organizacije (STO) da se Kini dozvoli da nametne kompenzacione carine u iznosu od 645 miliona dolara protiv SAD „duboko razočaravajuća“ i naglasila potrebu za reformama STO.

Portparol kancelarije američkog trgovinskog predstavnika Adam Hodž izjavio je da odluka STO „odražava pogrešna tumačenja Apelacionog tela koja štete sposobnosti članica STO da brane američke radnike i preduzeća od kineskih subvencija koje narušavaju trgovinu“, prenosi Rojters.

On je poručio i da ta odluka „jača potrebu za reformom pravila STO i rešavanja sporova, koji su korišćeni za zaštitu kineske netržišne ekonomske prakse i podrivanje fer, tržišno orijentisane konkurencije.“

Svetska trgovinska organizacija odobrila je danas Kini da uvede kompenzacione carine u iznosu od 645 miliona dolara na robu iz Sjedinjenih Država.

Odluka je doneta posle 10-godišnjeg spora koji je Peking pokrenuo zbog tarifa koje su SAD primenile na određene kineske proizvode čija je proizvodnja subvencionisana, naveo je Rojters.

Kina se 2012. godine obratila STO-u osporavajući carine Sjedinjenih Država uvedene između 2008. i 2012, uglavnom tokom mandata predsednika SAD Baraka Obame, na 22 kineska proizvoda, od solarnih panela do čelične žice, precizira se u informaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar