U trendu

SAD: Pod istragom 30 mln vozila zbog vazdusnih jastuka

VAŠINGTON – Američki istražitelji iz oblasti bezbednosti u saobraćaju otvorili su novu istragu kojom je obuhvaćeno 30 miliona vozila različitih proizvođača automobila zbog potencijalno neispravnih “Takatinih” vazdušnih jastuka.

Naime, američka Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) pokrenula je u petak inženjersku analizu kojom je obuhvaćeno oko 30 miliona automobila u SAD proizvedenih u periodu od 2001. do 2019. godine, prenosi agencija Rojters koja je imala uvid u jedan vladin dokument.

Proizvođači automobila bili su upozoreni na mogućnost pokretanja istrage koja još uvek nije javna.

U novu istragu su uključena vozila sledećih proizvođača – Honda Motor, Ford Motor, Tojota Motor, DŽeneral Motors, Nisan, Subaru, Tesla, Ferari, RACE.MI, Mazda, Dajmler, BMW Krajsler, Porše, Jaguar Land Rover (u vlasnišatvu Tata Motorsa) i drugi.

Tokom poslednje decenije, više od 67 miliona vazdušnih jastuka japanske kompanije “Takata” povučeno je u SAD, a više od 100 miliona u celom svetu, usled defekta koji može da izazove njihovo preterano naduvavanje, dovodeći do eksplozije i rasprskavanja metalnih šrapnela ka vozaču i putnicima u vozilu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.