U trendu

SAD podržavaju izvoz ruskog žita zbog globalne krize hrane

NJUJORK – Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild izjavila je da administracija predsednika SAD DŽoa Bajdena podržava izvoz ruskog žita i đubriva radi rešavanja rastuće globalne prehrambene nesigurnosti izazvane ratom u Ukrajini.

Tomas-Grinfild je rekla novinarima u sedištu UN u NJujorku da nema sankcija SAD na ruske isporuke žitarica i đubriva, ali je dodala da među kompanijama postoji mala nervoza i da se uzdržavaju od narudžbina, prenosi agencija AP.

Prema njenim rečima, Sjedinjene Države su spremne da ponude garantna pisma osiguravajućim kompanijama i izvoznicima žitarica i đubriva kako bi se obezbedio izvoz preko potrebnih poljoprivrednih proizvoda iz Rusije.

Tomas-Grinfild je navela da Bajdenova administracija veoma podržava napore generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da se omogući izvoz žitarica iz Ukrajine železnicom i Crnim morem, kao i njegova zalaganja da ruska hrana i đubrivo imaju neograničen pristup globalnim tržištima.

Portparol UN-a Stiven Dudžarik saopštio je u utorak da je generalna sekretarka Konferencije UN za trgovinu i razvoj (UNCTAD), Rebeka Grinspan, posetila Moskvu u ponedeljak gde je imala konstruktivne razgovore s prvim potpredsednikom vlade Andrejem Belousovim o izvozu ruskog žita i đubriva.

Dodao je da je Grinspanova tim povodom u utorak bila u Vašingtonu na sastanku sa američkim zvaničnicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar