U trendu

SAD: Prvi mesečni rast fabričke proizvodnje u 2019.

VAŠINGTON – Fabrička proizvodnja u SAD porasla je u maju, što je prvi mesečni rast u ovoj godini, pokazali su danas objavljeni podaci američke Uprave federalnih rezervi (Fed).

Ubrzanju industrijske proizvodnje je doprineo porast proizvodnje motornih vozila, koji je neutralisao pad proizvodnje metala i vazduhoplovne opreme.

Fabrička proizvodnja je prošlog meseca porasla za 0,2 odsto, što je nešto više od očekivanja analitičara koje je anketirao Rojters, ali predstavlja samo delimičan oporavak od oštrog pada zabeleženog u aprilu.

U maju, proizvodnja motornih vozila i delova u SAD povećana je za 2,4 odsto, dok je proizvodnja primarnih metala opala za 1,9 odsto.

Ekonomisti strahuju da će trgovinski rat između SAD i Kine doprineti globalnom usporavanju, nakon što je jedan drugi današnji izveštaj pokazao da je industrijska proizvodnja u Kini neočekivano usporila u maju na pet odsto, što je najniži nivo u više od 17 godina.

Američko Ministarstvo trgovine je objavilo danas i podatke o maloprodaji u SAD, koja je u maju porasla za 0,5 odsto, jer su domaćinstva kupovala više motornih vozila i mnoštvo drugih dobara.

Podatak za april je revidiran naviše, i pokazuje da je maloprodaja u tom mesecu porasla za 0,3 odsto, dok je prethodno bilo procenjeno da je pala 0,2 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar