U trendu

SAD: Rast maloprodaje u avgustu četvrti mesec zaredom, ali…

NJUJORK – Amerikanci su i u avgusti povećali potrošnju, ali stopa tog rasta usporava pošto su milioni ljudi koji su izgubili posao tokom pandemije Kovid-19 sada ostali i bez državne pomoći za nezaposlenost od 600 dolara nedeljno.

Promet u prodaji na malo u SAD je porastao u avgustu za 0,6 posto, četvrti mesec zaredom, saopštilo je danas američko Ministarstvo trgovine, prenosi agencija AP, dodajući da je u julu taj rast iznosio 0,9 procenata.

Jedan broj trgovaca na malo, koji na američkom maloprodajnom tržištu figuriraju više od jednog veka, propada, napominje se u tekstu.

U tom kontekstu se navodi da je “Senčuri 21”, koji posluje skoro 60 godina, najavio prošle nedelje zatvaranje svih svojih 13 prodavnica, “Lord&Tejlor”, s tradicijom dugom gotovo 200 godina, takođe prestaje sa radom, a još nekoliko drugih velikih maloprodavaca je zatražilo zaštitu od bankrota.

Trgovci na malo koji su se ranije preusmerili na prodaju putem interneta bili su uspešniji, mada je promet u e-trgovini u SAD ostao nepromenjen u avgustu, prema podacima Ministarstva za trgovinu, nakon prošlogodišnjeg skoka od 22 procenta.

Krajem jula je, napominje AP, više od 20 miliona otpuštenih radnika prestalo da dobija ček federalne vlade sa naknadom za nezaposlenost od 600 dolara nedeljno, za koji ekonomisti kažu da je pomogao održavanju potrošnje.

Potrošnja stanovništva čini dve trećine ukupne ekonomske aktivnosti u SAD i pažljivo je prate ekonomisti koji se bave nalaziom ekonomskog zdravlja te zemlje.

Danjašnji izveštaj o maloprodaji pokriva samo oko jedne trećine ukupne potrošnje stanovništva, budući da njim nije obuhvaćen promet usluga, kao što su frizerski saloni, bioskopi i boravak u hotelima…

Takođe, podaci objavljeni danas ukazuju na novu realnost u kojoj žive mnogi Amerikance – rade od kuće ili pohađaju nastavu na mreži umesto da idu u školu.

Promet u prodavnicama elektronike je porastao za 0,8 posto, jer su mnogi kupovali računare i laptopove, a skočila je i prodaja nameštaja za 2,1 procenat, naročito radnih stolova i stolica, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.