SAD: Šef finansijske firme GPB Kepital ojadio investitore

NJUJORK – Šef njujorške finansijske firme GPB Kepital, koji je prikupio 1,8 milijardi dolara od investitora, optužen je danas za prevarne radnje slične Ponzijevoj šemi, kako bi prikrio loše poslovne rezultate, i za preusmeravanje novca investitora na povećanje plate i finansiranje luksuznih troškova.

Američke vlasti su saopštile da su GPB Kepital i direktor firme Dejvid Đentile obećali investitorima stalni godišnji prinos od 8,0 posto, plus povremene „specijalne“ isplate, izveštava Rojters.

Dodali su da je GPB u stvari u velikim gubicima, da je koristio novac novih investitora da isplati ulagače koji su mu upravljanje imovinom poverili ranije, i da je preusmeravao novac za lične potrebe svojih rukovodilaca, uključujući i za kupovinu Ferarija za Đentilea.

Krivične prijave prete još dvema osobama iz GPB-a, a američka Komisija za hartije od vrednosti i nekoliko državnih regulatora podneli su zahtev i za pokretanjem građansko-pravnog spora u vezi s tim.

GPB nije odmah odgovorio na zahteve Rojtersa za komentar.

Ponzijeva šema je prevara vezana za investiranje u kojoj se klijentima obećava visoka stopa prinosa, i mali rizik za investitore. Funkcioniše tako što se oslanja na konstantno širenje mreže investitora, pri čemu se sredstva novopridošlih koriste za isplatu prinosa ranim, starijim investitorima, a kad priliv novih klijenata presuši – šema se raskrinkava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.