U trendu

SAD: Senat usvojio plan budžeta, utro put paketu pomoći

VAŠINGTON – Senat američkog Kongresa usvojio je budžetski plan, čime je utro put donošenju paketa kovid mera podrške privredi i stanovništvu predsednika DŽoa Bajdena, vrednom 1,9 biliona dolara.

Budžetski plan je rano jutros, po istočnoameričkom vremenu, prošao „kroz iglene uši“ u američkom Senatu, što omogućava demokratama da u narednim nedeljama proguraju zakon o Bajdenovom paketu ekonomskih olakšica u Kongresu sa ili bez podrške republikanaca, izveštava Rojters.

Nakon otprilike 15 sati rasprave i ponovnog glasanja o desetinama amandmana, Senat se našao u pat poziciji sa fifti-fifti odnosom glasova dve stranke o planu budžeta.

Ćorsokak situaciju je rešila potpredsednica SAD-a Kamala Harris, čiji je glas „za“ obezbedio prevagu demokratama.

Ovo je prvi put da je Haris, u ulozi predsednice Senata, iskoristilia pravo „zlatnog glasa“ u situaciji nerešenog ishoda glasanja nakon što je 20. januara položila zakletvu kao Bajdenov potpredsednik.

Po Ustavu SAD-a, potpredsednik države je predsednik Senata, ali nema pravo glasa osim u slučaju jednakog broja glasova dve stranke o predlogu o kojem se glasa. Od 1789. godine bilo je 268 slučajeva glasanja s nerešenim rezultatom, prema podacima sa veb sajta www.senate.gov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar