U trendu

Saglasnost na zeleni program saradnje nauke i privrede

BEOGRAD – Vlada je na današnjoj sednici dala saglasnost na zeleni program saradnje nauke i privrede, a program „Razvoj“ ubraja se u jedan od programa od javnog interesa za Srbiju.

Program će biti realizovan putem naučno-istraživačkih projekata i imaće za cilj praktičnu podršku saradnji nauke i privrednog sektora, saopšteno je iz vlade.

Saradnja će biti zasnovana na korišćenju raspoloživih naučnih potencijala i finansiranju istraživačkih projekata, kao i primeni njihovih rezultata na dalji razvoj društva i privrede u celini.

Kako je navedeno, ova podrška imaće značajnu ulogu u rešavanju vitalnih problema društva i uvođenju mladih istraživača u naučno-istraživački rad, kao i na jačanje profesionalnih kapaciteta naučno-istraživačkih ustanova i stvaranje novih projektnih timova.

Takođe, na ovaj način pružiće se podrška održivom razvoju i podizanju nivoa kvaliteta životne sredine rešavanjem problema koji dovode do neželjenih klimatskih promena, zagađenja životne sredine, gubitka biodiverziteta i neodrživog korišćenja prirodnih resursa.

Takođe, omogućiće se bolje praćenje, izveštavanje i sprečavanje zagađenja vazduha, vode, zemljišta i proizvoda široke potrošnje.

Kao program od javnog interesa, usvojen je i Program „Prizma“ Fonda za nauku Republike Srbije, kojim se određuju uslovi raspisivanja i postupak sprovođenja javnog poziva za naučno-istraživačke projekte iz različitih oblasti.

Definisan je način prijavljivanja predloga projekata, uslovi koje moraju da zadovolje učesnici projekata, dozvoljeni troškovi, postupak i kriterijumi evaluacije predloga, postupak praćenja realizacije projekata i ocenjivanja njihovih rezultata, kao i uslovi finansiranja.

Neophodno je da se prijavljeni projekti zasnivaju na izvrsnim idejama koje u budućnosti mogu da imaju značajan uticaj na razvoj nauke i istraživanja i privrede i društva u celini, razvoju istraživanja od strateškog značaja za poljoprivredu, proizvodnju hrane i zaštitu životne sredine, eksperimentalnih, praktičnih i kliničkih istraživanja, društvenih i humanističkih nauka u Srbiji i podizanju nivoa nauke u veštačkoj inteligenciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.