U trendu

Sajam „Anuga“ prilika za prehrambenu industriju SRB

BEOGRAD – Međunarodni sajam prehrambene industrije „Anuga“, koji se od 9. do 13. oktobra održava u Kelnu, velika je šansa za kompanije iz Srbije da promovišu svoju izvoznu ponudu, povežu se sa novim partnerima i distrubuterima i upoznaju sa najnovijim svetskim trendovima u industriji hrane, saopšteno je danas iz Privredne komore Srbije (PKS).

Na toj svetskoj izložbi uz podršku PKS i Razvojne agencije Srbije (RAS) predstavlja se skoro 30 srpskih kompanija na dva nacionalna štanda jednom za proizvođače gotovih proizvoda i drugom na kome će biti predstavljeni smrznuti proizvodi.

Direktorka prodaje u Mlekari Šabac Vesna Mitrović rekla je da je Anuga sajam jedan od onih na kojem morate biti prisutni ukoliko želite da pravite planove za budućnost.

Kaže da su tokom pet dana imali priliku da svoj portfolio mlečnih proizvoda dodatno predstave najširoj globalnoj publici i dodala da u njihovim proizvodima već uživaju kupci na 15 svetskih tržišta, od Rusije, preko Evrope, do Sjedinjenih Američkih Država.

„Ono što primećujemo, kada su mlečni proizvodi u pitanju i što nas, kao relativno malu mlekaru u odnosu na evropske standarde, posebno ohrabruje jeste činjenica da je globalno tržište, odnosno potražnja, u porastu“, rekla je Mitrović.

Poseta sajmu kao što je Anuga, po njenim rečima, nije samo relevantna zbog sklapanja novih poslovnih partnerstava, već je i od neprocenjive vrednosti u domenu edukacije i usavršavanja.

„Biti deo atmosfere gde se prikazuju trendovi i promovišu inovacije u prehrambenoj industriji, zaista je velika inspiracija i izuzetna prilika za dalji razvoj i širenje poslovanja – od proizvodnje do prodaje gotovih proizvoda“, dodaje Mitrović.

I kompaniji Friglo, čiji asortiman obuhvata duboko zamrznuto povrće i voće, kao izvozno orijentisanoj mladoj firmi, prilika za učešće na svakom velikom sajmu je dragocena, rekao je komercijalni direktor te kompanije Igor Cvetković.

„Zahvaljujući PKS, Friglo i ove godine nastupa na sajmu Anuga u Kelnu. Svi naši dosadašnji nastupi su rezultirali novim ugovorima i povećanjem plasmana srpskih proizvoda na inostranim tržištima i verujemo da ni ova godina neće biti izuzetak“, rekao je Cvetković.

Izrazio je zadovoljstvo što uz podršku PKS i RAS imaju mogućnost da učestvuju na značajnim prehrambenim sajmovima u inostranstvu i prezentuju proizvode, i potencijalnim kupcima uživo objasne ceo postupak proizvodnje i potencijal njihove fabrike.

„Već imamo dogovorene sastanke sa postojećim i potencijalnim saradnicima, a upravo je sajam mesto na kom se takvi konktakti sasvim sponatano ostvaruju i otvaraju neke nove mogućnosti za rast i razvoj“, rekao je Cvetković.

Za Fabriku dečje hrane (BFF), kao novog proizvođača, takođe je veoma je važno da se predstavi na ovakvoj izložbi i ponudi svoje proizvode potencijalnim partnerima na novim tržištima.

Direktor razvoja u BFF Vukašin Cicmil kaže da pored dogovorenih poseta partnera očekuju da se tu sretnu i sa predstavnicima distributera i retailer-a sa tržišta na koja planiraju da plasiraju njihove brendove u sledećoj fazi ekspanzije.

„Sa druge strane, ANUGA je mesto na kome se predstavljaju najnovija tehnološka dostignuća u prehrambenoj industriji, novi kreativni koncepti i mnoštvo inovativnih proizvoda. Sajam ćemo iskoristiti i za diskusije o budućim pravcima razvoja i partnerstvima u razvoju novih proizvoda“, Cicmil.

Pred posetiocima sajma u Kelnu je širok asortiman proizvoda iz Srbije počev od meda, džemova i slatkiša, preko sokova, vina i rakija do čuvenog srpskog ajvara, sušenog i liofilizovanog voća, dečije hrane i mlečnih proizvoda.

Na Nacionalnom štandu gotovih proizvoda izlaže 14 naših firmi.

ANUGA je najveći svetski međunarodni sajam prehrambene industrije i najznačajniji za sve proizvođače i izvoznike hrane širom sveta.

Održava se svake druge godine u Kelnu, u sajamskom prostoru KELN MESE (Koelnmeše GmbH) površine 284.000 kvadratnih metara.

U 2019. godini 7.972 izlagača iz više od 100 zemalja predstavilo je svoje proizvode pred više od 170.000 posetilaca iz 200 zemalja sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.