U trendu

Sajam DEFEA 2021: Srpska firma prodala rakete Grčkoj

ATINA – Domaće kompanije koje se bave proizvodnjom i razvojem naoružanja i vazduhoplovnih sistema EDePro i Green Power Turbine Systems jedine su iz Srbije koje su nastupile u Atini na najvećem ovogodišnjem sajmu naoružanja i vojne opreme u Jugoistočnoj Evropi DEFEA 2021.

EDePro je, prenosi portal Tango Six, uspela da proda rakete G2000 grčkoj vojsci.

Zajedničkim nastupom dve kompanije prikazana su najnovija dostignuća iz oblasti raketne tehnike, vođenja i upravljanja projektilima, ali i turbomlaznog pogona.

„Sa zadovoljstvom možemo potvrditi da je Grčka armija novi korisnik naše rakete G2000, nakon njenog uspešnog testiranja na njihovom poligonu NAMFI na Kritu u maju ove godine. Drago nam je da se Grčka, jedna od zemalja sa najvećim vojnim budžetom u ovom delu Evrope odlučila za srpskog proizvođača, rekao je direktor marketinga i prodaje dve kompanije Lazar Igrutinović.

Inače, rakete G2000 i G2000/52 prikazane su svetskoj javnosti prvi put na sajmu naoružanja IDEX u Abu Dabiju 2017. godine.

Unapređenje rakete sastoji od novog motora i u odnosu na rusku original koji je imao domet od 20 kilometera, domet je sada povećan na 40 kilometara.

Rakete su kompatibilne i mogu se lansirati iz istog sistema poput rukog „BM-21“ ili slovačkog „RM-70“.

Kompanija Green Power Systems, koja je jedini proizvođač motora ove vrste na prostoru bivše Jugoslavije, nastavila je aktivno učešće na sajmovima naoružanja i nakon nastupa na sajmu IDEX ove godine u Abu Dabiju izložila je svoju gamu turbo motora.

Posebno interesovanje vlada za turbomlazni motor TJE-200 motor koji se nalazi u serijskoj proizvodnji, kazao je Igrutinović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.