Saković: Finansijska šteta zbog otežanog izvoza pšenice, kukuruza i soje

Srbija će imati finansijsku štetu zbog obustave saobraćaja na zaledjenom Dunavu i nemogućnosti izvoza pšenice, kukuruza i soje, rekao je direktor Udruženja „Žita Srbije“ Vukosav Saković.

Iznos štete je, prema njegovim rečima, sada teško utvrditi precizno, ali je sigurno da će odredjen broj ugovora biti raskinut i da će kupci potražiti robu na mestima odakle mogu da je dopreme.

„U januaru je trebalo da se izveze 250.000 tona kukuruza, čija je vrednost 37 miliona evra, 40.000 tona soje, za 15 miliona evra, a očekivan prosečan izvoz pšenice je trebalo da bude oko 100.000 tona i njena vrednost je 15 miliona evra. Taj planirani devizni priliv će izostati“, rekao je Saković za Betu.

Proizvodjači pšenice, kukuruza i soje će, kako je ocenio, imati i dodatne troškove zbog dužeg lagerovanja robe.

„Skladištenje se mesečno plaća 1,5 odsto od vrednosti robe“, rekao je Saković i dodao da će nepredvidjeni troškovi će biti i finansiranje kamata na zaduživanje zbog toga što devizna sredstva od prodate robe neće stići pema planu.

Ukazao je da će, iako je prošla godina bila rodna pa je požnjeveno 3,1 miliona tona pšenice, osam miliona tona kukuruza, 650.000 tona suncokreta i 630.000 tona soje, sudeći po prodaji tih agrarnih proizvoda 2017. biti jedna od težih godina.

„Ta roba se otežano isporučuje još od oktobra prošle godine jer su u tom mesecu i novembru bili niski vodostaji i transport je bio otežan, u januaru ove godine su bili praznici i nekoliko dana potpune obustave saobraćaja na Dunavu, a najavljuje se još jedan hladan talas, i to će znatno otežati planiran izvoz prodate robe“, rekao je Saković.

Na pitanje da li je moguća ubrzanija isporuka kako bi se nadoknadio zaostatak kada uslovi to omoguće, Saković je rekao da će to zavisiti i od toga da li se mogu naći kupci i da li ima slobodnih barži za prevoz.

„Jedina dobra vest  je to što za raskid ugovora neće biti kaznenih penala“, rekao je Saković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.