Salvini: Samo bi rezanje poreza podstaklo rast i smanjilo dug

MILANO – Smanjenje visokih poreskih opterećenja u Italiji jedini je način da se podstakne rast i smanji dug zemlje kako to zahteva Banka Italije, izjavio je danas zamenik italijanskog premijera Mateo Salvini.

Lider Lige, Salvini, rekao je u intervjuu za Rojters da se „apsolutno slaže“ sa guvernerom centralne banke Ignjaciom Viskom, koji je u četvrtak izjavio da strategija za postepeno smanjenje javnog duga Italije od 2,3 hiljade milijardi evra više ne može da čeka.

„Smanjenje poreza je jedini način da se smanji spred (između prinosa na obveznice italijanske i nemačke vlade), kao i dug i deficit, tako da bi trebalo da nam dozvole da smanjimo poreze“, rekao je Salvini na pitanje povodom Viskove izjave.

Istovremeno, agencija AP izveštava da Salvini „sa predstavnicima 11 populističkih lidera istomišljenika obećava nove šoklantne predloge za ponovno pokretanje italijanske ekonomije u kampanji za predstojeće izbore za Evropski parlament koji se održavaju sledeće nedelje“.

Salvini je, kako navodi američka agencija, razgovarao danas sa stranim novinarima u Milanu, uoči mitinga u subotu „sa drugim populističkim strankama, od kojih su neke ultradesne, uključujući Nacionalno okupljanje iz Francuske i Aternativu za Nemačku“.

Šef Lige je rekao, dodaje AP, da populistička parlamentarna grupa, za koju se nada da će biti formirana nakon izbora koji se održavaju od 23. do 26. maja, ima za cilj da stvori Evropu „koja će uraditi nekoliko stvari i to dobrih“ vraćanjem odluka iz sektora kao što su trgovina, poljoprivreda i bankarstvo u nadležnost država članica.

Salvini, koji je i italijanski ministar unutrašnjih poslova, naveo je bezbednost i zapošljavanje najvažnija pitanja na izborima za EU sledeće sedmice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.