U trendu

Sanader: Luka SMitrovica – doprinos razvoju rečnog saobraćaja

NOVI SAD – Ako Komisija Svetske banke odobri projekat za proširenje i izgradnju Luke u Sremskoj Mitrovici, vredan preko 20 miliona evra, taj grad dobio bi Luku u kojoj bi bili terminali za naftu, žitarice, deponije peska i šljunka, a tu bi bila smeštena i carina i rečna policija. Sve to doprinelo bi da taj grad postane logistički centar za rečni transport i doprinelo bi razvoju ove grane saobraćaja.

Agencija za upravljanje lukama pokrenula je 11. septembra javnu nabavku za usluge izrade studije opravdanosti sa idejnim projektom za proširenje i izgradnju Luke Sremska Mitrovica, a rok za podnošenje prijava istekao je 14. oktobra.

„Agencije za upravljanje lukama pozvala nas je da učestvujemo kao partner u tom procesu. Ono što je Grad Sremska Mitrovica već preduzeo jeste izrada plana detaljne regulacije za tu zonu, plan izrađuje naše javno rpeduzeće i to se sve odvija dobrim tempom. Paralelno s tim, Agencija za luke treba da izradi idejni projekat i studiju opravdanosti Luke i zajedno sa ta dva dokumenta i lokacijskim uslovima pojavili bismo smo se pred Komisijom Svetske banke s projektom vrednim preko 20 miliona evra“, izjavio je gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader.

On objašnjava da bi u Luci bili smešteni terminali za naftu, žitarice, deponije peska i šljunka i carina i rečna policija.

#Tako bismo zaokružili priču vezanu za reku Savu i iskoristili sve prednosti rečnog transporta, s obzirom na to da smo ušli u Strategiju izgradnje Luka na Dunavu i Savi. Ova priča trebalo da bi da zaživi 2020. godine. Kao grad bismo i sa strane rečnog transporta ponovo postali mesto dobrog logističkog centra i zaokružili priču u samom gradu“, rekao je Sanader.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović ranije je najavila da će Vlada Srbije uložiti oko 200 miliona evra u razvoj vodnog saobraćaja, čime se „posle više od 30 godina realizuju ozbiljne investicije u modernizaciju luka“.

Vlada Srbije, objasnila je ministarka Mihajlović, uložiće više od 200 miliona evra u rečnu infrastrukturu, pre svega u uređenje rečnih korita Save i Dunava i modernizaciju luka.

Posle Luke Novi Sad, sledi izgradnja Luke Smederevo, koje bi trebalo da počne u martu 2020. godine, a osim toga biće urađena projektna dokumentacija za Luku Beograd i Luku Sremska Mitrovica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar