Šangaj ostaje magnet za globalne kompanije sa rekordnom iskorišćenošću stranih investicija u 2023

Kao predvidnik reformi i otvaranja Kine, Šangaj je registrovao rekordno visoku stvarnu iskorišćenost stranih investicija u ukupnom iznosu od 24 milijarde američkih dolara u 2023. godini, ostajući veoma omiljena destinacija za međunarodne investicije.

Bruto domaći proizvod (BDP) grada dostigao je 4,72 biliona juana (oko 664,1 milijardi američkih dolara) u 2023. godini, što je povećanje od pet odsto u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u izveštaju o radu vlade objavljenom na godišnjem zasedanju opštinskog kongresa naroda.

Kako prenosi Sinhua, prošle godine u Šangaju je broj regionalnih sedišta multinacionalnih kompanija porastao za 65, a brojcentara za istraživanje i razvoj finansiranih iz inostranstva za 30, čime je njihov ukupan broj dostigao 956, odnosno 561.

„Podaci pokazuju da privlačnost Šangaja za strana ulaganja nije opala. Grad se i dalje smatra pionirom i pokretačem reformi i otvaranja Kine među međunarodnim investitorima“, rekao je Čen Huaven, šef šangajskog okruga Minhang i zamenik šangajskog opštinskog narodnog kongresa.

Dora Liu, zamenica generalnog direktora Dilojt Kina (Deloitte China), koja je takođe zamenica opštinskog zakonodavnog tela, rekla je da je iskorišćenost stranih investicija dostigla rekordan nivo, struktura i kvalitet stranih investicija su takođe optimizovani, što je odraz visokokvalitetnog razvoja Kine.

Moderna, biotehnološki gigant iz Sjedinjenih Država, potpisala je u julu prošle godine sporazum o strateškoj saradnji sa opštinskom komisijom za privredu i informatizaciju Šangaja i vladom okruga Minhang. Sa procenjenom investicijom od 3,6 milijardi juana, projekat je jedna od najvećih stranih investicija u oblasti biomedicine u Kini.

Da bi olakšao investiciju, okrug je uspostavio poseban radni tim koji radi non-stop na rešavanju problema s tim u vezi. Kompaniji je trebalo oko tri meseca da započne izgradnju svoje prve farmaceutske fabrike u Kini nakon potpisivanja investicionog ugovora.

Alen & Gledhil LLP (Allen & Gledhill LLP), jedna od vodećih advokatskih firmi iz Singapura sa istorijom dugom 120 godina, otvorila je krajem januara svoje prvo predstavništvo u Kini u okrugu Pudong u Šangaju.

Obećavajuće tržište u Šangaju i prijatno poslovno okruženje su ključni razlozi za ulaganje u Šangaj, navode u kompaniji.

„Radujemo se širenju našeg poslovanja u Kini i jedva čekamo da vidimo kako možemo bolje da služimo našim klijentima sa ovim novim poduhvatom“, rekao je Džeri Koh (Jerry) , izvršni partner Alen & Gledhil LLP, takođe izražavajući svoje poverenje u finansijski grad Luđiazui, koji ima prednosti uključujući visok nivo internacionalizacije i poslovnih usluga.

Prema izveštaju o radu šangajske vlade, ove godine će biti sprovedena nova runda reforme poslovnog okruženja sa 150 zadataka i mera. To će poboljšati komunikacioni mehanizam, unaprediti uslugu za ključna preduzeća i preduzeti korake da se uskladi sa međunarodnim ekonomskim i trgovinskim pravilima visokog standarda.

„Da bismo privukli više kvalitetnih preduzeća i biznisa iz celog sveta, planiramo da ove godine posetimo više sedišta međunarodnih kompanija u inostranstvu. Komuniciraćemo sa njihovim rukovodiocima direktno, kako bismo povećali njihovo samopouzdanje da investiraju i razvijaju svoje poslovanje u Šangaju“, rekao je Čen, šef okruga Minhang.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.